MAN, Diesel Turbo'yu harekete geçirdi

MAN, Diesel Turbo'yu harekete geçirdi

MAN Diesel & Turbo’nun şirketin devasa B&W motorlarında insan makinesi arayüzü (HMI) olarak Beijer Electronics’in endüstriyel bilgisayarlarını...

MAN Diesel & Turbo’nun şirketin devasa B&W motorlarında insan makinesi arayüzü (HMI) olarak Beijer Electronics’in endüstriyel bilgisayarlarını kullanması kesinlikle tesadüf değil.

Şirketin seçimi son derece ayrıntılı bir değerlendirme ve görüşme sürecine dayanıyor; bu süreçte dünyanın dört bir yanından tedarikçiler birbirleri ile kıyaslandılar. Denize açılmış gemilerde güvenilirlik kesinlikle kritik önem taşınır, dolayısıyla artık kontrol sistemindeki bütün bileşenlerin en yüksek kalitede olması gerekir.

Denize açılmış gemilerde güvenilirlik kesinlikle kritik önem taşır, dolayısıyla artık kontrol sistemindeki bütün ürünlerin en yüksek kalitede olması gerekir.Okyanusları arşınlayan gemilerin büyük çoğunluğu MAN Diesel & Turbo tarafından yürütülüyor. Şirket yaklaşık 12.500 çalışanıyla denizcilik ve enerji santrallerinde kurulum için üretilen iki ve dört vuruşlu motorların lider tedarikçisidir.

Son yıllarda elektronik olarak kontrol edilen B&W iki vuruşlu dizellere olan talep büyük ölçüde artmıştır.

Yakıt enjeksiyonu ve kompresyonunu yöneten ileri kontrol sistemleri daha iyi yakıt ekonomisine ve emisyonların azaltılmasına katkıda bulunuyor.

DENİZE ÖZGÜ GEREKLİLİKLER

Çevresel gerekliliklerin bağlayıcılığının her geçen gün artmasıyla birlikte gemi sahipleri mevcut deniz taşıtlarını elektronik kontrol özelliğiyle donatmaya daha çok rağbet etmeye başladılar. Modern kontrol sistemleri ekstra özellik olarak artık çalıştırmadan bakıma ve motorların yağlanmasına kadar personelin işlerini kolaylaştıracak her türlü görevi yapmaktadır.

Denizde güvenilirlik en büyük önceliğe sahiptir. Çünkü arıza süreleri büyük maliyetlere neden olmaktadır. Sorunları önlemek ve kaçınmak için motor kontrol sistemi; bilgisayarlar gibi tamamıyla dikkatle seçilmiş, yüksek kaliteli elektronik ürünlerden oluşuyor. Hayati önem taşıyan fonksiyonlar da yineleniyor. 2011 yazından bu yana, Beijer Electronics'in sağlam endüstriyel bilgisayarları gemi devrelerinde kullanılıyor. MAN Diesel & Turbo Donanım Geliştirme Şefi Kennet Palm; "Bu süre içerisinde EPC serisinden yaklaşık 150 bilgisayar kullanıma alındı ve tek bir şikâyet bile olmadı" diyor.

ZORLU İŞLERE ÖZEL ENDÜSTRİYEL BİLGİSAYARLAR

Bu EPC kutuları en zorlu çevre koşullarında maksimum güvenilirlik sağlamak için tasarlandı ve üretildi. Özel PC kullanıcıları satın alma sırasında daha çok performans ve düşük fiyat dolayısıyla endişeleniyor. O tanıdık 'mavi ekran' sinir bozucu olabilir; ancak büyük bir sorun değildir. Denizde ise durum hayli farklıdır; özellikle kıyıdan millerce açıkta bulunan büyük bir tanker ya da yük gemisindeyseniz. MAN Diesel & Turbo, elektronik kontrol sistemleri için ürün seçerken uzun kullanım ömrü ve güvenilirliğe büyük önem veriyor.

'Motorları 30 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak şekilde üretiyoruz. Bu motorlar sert deniz koşullarında, yani sıcak, nem ve titreşimin olduğu bir ortamda gece gündüz çalışacaklar,» diyor Kennet Palm satın alma maliyeti ve garanti gibi faktörlerin de önemini vurgulayarak. Ürün ve yedek parçaların 'tam zamanında' teslim edilerek güvenli bir şekilde sağlanması da kalite listesinde yer alıyor:

Ürün tedarikini garantiye almak amacıyla grup seviyesinde şöyle bir karar aldık: İhtiyaç duyduğumuz her kilit ürün için iki ya da tercihen üç alternatif kaynağımız olacak.» Kennet Palm ve arkadaşları piyasadaki en iyi ve en güvenilir ürünleri tespit etmeye yönelik duraksız girişimleri sırasında altına bakılmadık taş bırakmıyorlar. Kontrol sisteminde kullanacakları bilgisayar, monitör ve diğer donanımlar için dünyanın altını üstüne getiriyorlar.

TESTLER HİÇBİR ŞEYİ ŞANSA BIRAKMIYOR

Beijer Electronics'in MAN Diesel & Turbo'nun ender PC sağlayıcıları arasına kabul edilmesi uzun bir süreçte oldu. EPC'ler yöntemsel açıdan ve ayrıntılı bir şekilde uzun süre boyunca test edildi.

Araştırma ve güvenilirlikten sorumlu olan Niels Torres Engel ve Thomas Lehnemann hiçbir şeyi şansa bırakmıyorlar. Bu titiz test süreci için şirketin Araştırma-Geliştirme biriminde emirlerine verilmiş küçük bir 'işkence odası' bile var.

"Resmi gerekliliklerden biri de ürünlerin lider denizcilik sınıflandırması kuruluşlarınca tip onaylamasının yapılması" diyor Niels Torres Engel; Ön görüntülemeden sonra ürünlerin uyumluluk, performans ve kalitesinin doğrulanması için test yataklarına farklı bilgisayarların yerleştirildiğini açıklayarak.

SERT ÇEVRE KOŞULLARI İÇİN HAZIR

Bir geminin makine dairesi çok sıcak olabilir. Bilgisayarların 70 santigrat derece sıcaklıklarda bile çalıştığından emin olunması için kontrol yapılmasının nedeni budur. Beijer Electronics'in EPC kutuları bu zorlu gerekliliğin yanı sıra titreşim ve nemlilik testlerinden de başarıyla geçti. "Ürünleri 'gererek' başta göremediğimiz kusurları yakalayabiliyoruz."

Thomas Lehnemann imalatçıların ani tasarım değişiklikleri yapmamasının sağlanmasının önemine dikkat çekiyor. Bileşenlerde yapılan küçük çaplı değişiklikler bile bilgisayarda çalışan programları etkileyebilir. "Sağlanan ekipmanın standardımıza uygun olduğundan emin olmak için sürekli nokta kontrolleri yapıyoruz, ayrıca ortaklarımızla sürekli irtibat halindeyiz" diyor Lehnemann.

ETKİLEŞİMLİ İŞBİRLİĞİ

Beijer Electronics'le olan ortaklık kişisel, rahat ve iyi olarak tanımlanıyor. Kennet Palm'ın belirttiği gibi, tedarikçilerle olan iletişim iyi değilse, ürünlerinin ne kadar iyi olduğunun önemi kalmıyor:

"İsteklerimize kulak verildiğini ve ihtiyacımız olan bütün yardımı aldığımızı hissediyoruz" Niels Torres Engel de Palm'la hemfikir. MAN Diesel & Turbo'nun 'zor' bir müşteri olduğunu itiraf ediyor: "Muazzam miktarda endüstriyel bilgisayar satın almamamıza rağmen, sunulan kalite konusunda son derece titiz davranıyoruz. İşbirliğinin çok fayda sağlamasının yanı sıra, bütün EPC kutuları ön yapılandırılmalı olarak sunulduğu için de zaman kazanıyoruz."

KİŞİLEŞTİRİLMİŞ ÇÖZÜM

Sağlanan bilgisayarlar kutudan çıktıkları an kullanıma hazır oluyor. İşletim sistemi ile diğer ilgili sürücü ve programlar teslimden önce Beijer Electronics tarafından kuruluyor. Bu yakın diyalog gemi devrelerine iyileşmeler getirdi ve emniyeti arttırdı. Bir kontrol bilgisayarı bütün üstünlüklerine rağmen arızalanırsa, gemideki personel işletim sistemi ile programlar yeniden kurabilir.

Bu yedek kopya önceden CD'de tutuluyordu; ancak CD sürücülerindeki mekanizmalar maruz kaldıkları titreşimlerle her zaman başa çıkamıyorlardı. EPC kutuları ile çok daha dayanıklı bir çözüm olan USB'den yenileme fikri ortaya çıktı.

"Bizlere değer ve ilham katan fikirler sunan tedarikçilerle çalışmak büyük zevk" diyor Kennet Palm, Thomas Lehnemann ve Niels Torres Engel.

EPC TEKNOLOJİSİNİN KISA ÖZETİ

Beijer Electronics EPC ürünleri sert çevre koşullarına özel, sağlam, bakım gerektirmeyen ve iyi korumalı endüstriyel bilgisayarlardır. Sadece teknik terimlerle ifade edilecek olursa, Windows EX Embedded içeren Intel işlemciler çevresinde oluşturulmuştur. Fansız işlemciler sıcaklığı aşağı seviyede tutar ve yıpranmayı azaltır. Bu endüstriyel bilgisayarlar DIN EN 60529 doğrultusunda IP20 sınıfındadır.Çok sayıda bağlantı muazzam bir esnekliği beraberinde getirmektedir. USB 2.0 girişleri ve 100 Mbps Ethernetin yanı sıra paralel ve seri portlar da bilgisayarlarda standart olarak bulunmaktadır. MAN Diesel & Turbo veri depolama yöntemi olarak flash diski seçmiştir.

Bu seçeneğe alternatif olarak daha geleneksel bir yöntem olan titreşime dayanıklı sabit disk seçeneği mevcuttur. Beijer Electronics'in EPC serisi ABS (American Bureau of Shipping), Bureau Veritas, DNV, Germanischer Lloyd, Lloyd's Register ve Russian Maritime Register of Shipping tarafından sertifikalanmıştır.

MEKANİK DEV

 

MAN Diesel & Turbo iki vuruşlu motorlarının elektronik ve mekanik alandaki bütün geliştirme işleri Danimarka'da yapılmıştır. Bazı özel parçaların yapımı hâlâ Danimarka'da geliştirilmekle birlikte, motorlar artık Kore ve Çin gibi ülkelerde Hyundai Ağır Sanayii gibi motor satın alan tersanelere mesafe olarak yakın paydaş şirketler tarafından lisans kapsamında imal edilmektedir.Elektronik kontrol sistemleri muazzam kuvvetleri yönetmektedir. Motorların beygir gücü 115.000'e, ağırlıkları 2000 tona ulaşabilir.

Altı - on dört arasında değişen silindirler yaklaşık beş metrelik vuruş uzunluğuna sahiptir. Yüzde 50'yi aşkın mekanik verimlilik (ki en iyi arabalar ancak yüzde 25'e ulaşabilir) yüksek enerji tasarrufu sağlar.

DENİZHABER.COM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.