Lojistik Mezunlarına İş Bulma Tavsiyeleri

“İyi bir lojistikçi olmanın ilk kuralı, iyi bir lojistikçi olmaya karar vermektir.”

    Lojistik mezunu olan birçok gencimiz, gerek sosyal medyadan gerekse yazılan yazılardan takip ettiğim kadarıyla bir karamsarlık psikolojisi içindeler. Birçoğunun okuduğu bölüm hakkında kafasında birçok soru oluşmuş.

  • Mezun olunca iş bulabilecek miyiz?
  • Bulduğumuz işte kendimizi geliştirebilecek miyiz?
  • Acaba lojistiğe seçerek doğru mu, yanlış mı karar verdik?

Gibi birçok soru lojistik mezunlarının ve hâlihazırda lojistik okuyan birçok öğrencinin kendi kendine sorduğu ana sorular. Peki, bu soruların cevabını nasıl bulabiliriz ve gelecek için duydukları kaygı gerçek mi, değil mi? İşte bu yazıda naçizane tecrübelerimi, yapılması gerekenleri sıralamak istiyorum.

   Lojistik, Dünya’da ki tüm sektörlerin kullandığı ve kullanmak zorunda oldukları bir iştir. Lojistik hayatın tam içindedir. İnsan olarak hayatımız aslında bir lojistiktir. Bir yerden bir yere giderken, bir eşyamızı giysi dolabımıza taşırken, evimize marketten erzak alırken ve verebileceğimiz onlarca örnekle aslında özüne baktığımızda her gün milyonlarca lojistik iş yapıyoruz. İnsan lojistiğin odağındadır ve lojistiğin ana unsuru insandır.

   Bir kere, bir lojistik mezununun mezun olduktan sonra illa ki gidip bir lojistik şirketinde çalışması gerekmez. Birçok firmanın lojistik birimleri zaten var. Onların birinde de çok kolay şekilde çalışılabilir. Tabi ki iş başvurusu yaptığınızda size ilk önce tecrübenizin olup olmadığını soracaklardır. Sizde haklı olarak herhangi bir tecrübenizin olmadığını söyleyeceksiniz.

 İlk kural,

  • “Başvuru yaptığınız yerin aradığı personel kriterlerini iyi anlayın.”

Firma eğer istihdam edeceği yerde tecrübe istiyorsa, zaten gidip iş başvurusu yapmayın. Ama birçok firma özellikle lojistik firmaları, ilk iş başvurusunda tecrübesiz eleman alıp, yetiştirmek ister. Yönetim kadrosunda bir yere müracaat ederseniz tabi ki sizden tecrübe isteyecektir. Sakın işten kaçmayın. En alt kademe neyse ondan başlayarak işe talip olduğunuzu, iş görüşmesi yaptığınız kişiye söyleyin. Staj yaptığınız yerler ile diyaloglarınızı sıcak tutun ve mümkünse staj süreniz boyunca bizzat işe gidin ve çalışın. Bu sizin okul bitiminde hemen bir iş sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır. ”Ben üniversite mezunu bir lojistikçiyim, öyle küçük işler ile uğraşamam, evrak dosya işi yapmak, sahada çalışmak için üniversite okumadık” gibi egolara kapılmayın.”Teori iyidir, lakin saha her şeydir”  Unutmayın, sahada öğreneceğiniz her bir bilgi ve tecrübe ileride kariyeriniz için çok önem arz etmektedir. Bende; üniversite mezunu olmama rağmen, sektöre ilk başladığımda sırasıyla;

  • Kuryelik
  • Araç Kuryesi
  • Şube Bilgisayar Operatörü
  • Nokta Şube Sorumlusu
  • Operasyon Sorumlusu
  • Şube Müdürü
  • Bölge Satış Sorumlusu
  • Genel Müdürlük Lojistik Satış Yönetmeni

   Olarak kariyer yaptım ve bu yönde devam ediyorum. Kuryelik yaptığım esnada öğrendiklerimi, kesinlikle hiçbir kitaptan öğrenmedim. Öğrenemezdim de! Bu sebeple, eğer gerçekten lojistikçi olmak istiyorsanız, mutlaka en alt kademeden başlayın. Bayan mezunlar tabi ki kuryelik yapmasın ama iş süreçleri içinde onlara da uygun iş öğretileri mevcuttur. Evrak takibi, operasyon süreç takibi, proje bazlı işlerin telefon trafiği, müşteri ilişkileri vb. bayan mezunların yapabileceği işlerdir. Lojistik sektörü her zaman aktiftir. Kendinizi iyi yetiştirirseniz her zaman çok kolay iş bulabilirsiniz. Lojistik sektöründe her zaman personel aranır. Tecrübeniz yok diye korkmayın. Tecrübe kazanmak için çaba sarf edin. Kendinizi işe iyi adapte eder, gerçekten öğrenmek için çalışırsanız başarı merdivenlerini teker teker çıkarsınız.

  Korkmayın!

  Lojistik bölümü okuyarak çok doğru bir karar verdiniz. Tek yapmanız gereken sabırlı olmak ve tecrübe kazanmaktır.”Hiç kimse başarı merdivenlerini eli cebinde çıkmamıştır.”

Bu yazı toplam 4451 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.