Lojistik devleri Blockchain ile verimlilik arayışında

Lojistik devleri Blockchain ile verimlilik arayışında

Hollanda’daki Rotterdam Limanı, her yıl limanda boşaltılan milyonlarca konteynerinn güvenliğini ve verimliliğini arttırmak adına, dünyanın önde gelen lojistik şirketleri ile birlikte bir blockchain tabanlı pilot programı başlattı.

Secure Container Release, yeni blockchain pilot uygulamasının, geleneksel PIN kodunu dijital bir sinyal ile değiştireceğini bildirdi. Limana göre, mevcut PIN kodu sistemi hata ve gecikmeler yaşanmasının ihtimali olan manuel işlem gerektiriyor. Yeni dijital çözümün, sahtekarlığa karşı daha çok savunma ve konteyner ile ilgili işlemlerin daha verimli ve güvenli yapılabilmesine olanak sağlayacak.

CMA-CGM, Hapag-Lloyd, MSC, One-Line, Hutchinson Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO ve Portmade gibi büyük nakliye devleri, üç aylık bir pilot uygulama süresi boyunca, T-Mining ile bir ortaklık yapacak.

Rotterdam Liman Otoritesi Ticaret Müdürü Emile Hoodsteden konu hakkında şunları söyledi:

Bu proje esnasında farklı katılımcılar, tedarik zincirinde bulunan çeşitli tarafların takipte bulunduğu serbest bırakma prosedürünü güvenli ve verimli bir şekilde organize etmelerini sağlayan bir blockchain uygulaması kullanacaklar.

Geleneksel Sistemden Tokenize Sisteme Geçiş Pilot proje ile beraber, konteynerlerın ithalat hakları sırasında sağlanan güvenlik uygulaması değişiyor. artık PIN kodu yerine blockchain tabanlı dijital bir token ile birlikte bu işlemler yapılacak.

Token, bir taraftan diğerine geçen dijital bir kanıt niteliğinde görev yapacak. Blockchainin sağladığı bu teknoloji ile beraber nakliye firmaları, şirket tarafından verilmiş yetkilerin çalınmasına ve kopyalanmasına engel olacak.

Bu güvenlik sistemi ile birlikte terminal operatörü, konteynerin doğru kişiye verildiği konusunda emin olacak. Ayrıca token bütün gizlilik özelliklerini içinde dahil ediyor. Bu nedenle blockchain ile ilgili ayrıntılar korunur ve ticari ilişkilerin işlem sırasında ortaya çıkmasına engel olur.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Çin’in en büyük liman işletmecisi China Merchants Ports Alibaba ile bir Blockchain iş birliğine gitmişti. Ardından gördüğünüz gibi Hollandalı lojistik devleri, Çin’li lojistik devinin bu adımını mantıklı bulmuş gibi görünüyor.

Bakalım lojistik sektörüne blockchain teknolojisini entegre etmek, firmalar adına ve son kullanıcılar adına ne gibi katkılar sağlayacak?

Bu makale ilk olarak Muhabbit’te yayınlanmıştır

ALINTI: https://tr.investing.com/

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.