Lojistiğin öneminin farkına varmak

Ülkemizde her yıl 2 milyar 100 milyon ekmek,  18 milyon 200 bin ton sebze ve meyvenin israf edildiğini biliyor muydunuz? Bunların ekonomiye kazandırıldığını bir düşünün! Ya da Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde bu miktarın Afrika’nın açlıkla imtihan edilen yoksullara ulaştırıldığını…

Lisanslı depoculuk, israfın önlenmesi ve değerlerimizin fire vermeden ekonomiye katılması için olmazsa olmaz bir uygulamadır. Ama sanırım biz bunu üreticilerimize anlatamadık.  Örneğin, fındıkta lisanslı depo için Ünye ve Düzce pilot bölge seçilerek uygulama başlatılmıştı. Ünye’de 25 bin ton, Düzce’de 10 bin tonluk kapasite olmasına karşın, Düzce’de 900, Ünye’de ise yalnızca 35 ton fındık toplanabildi.

Bu tür marjinal kararların arkasında sağlam durmak gerekir. Devlet, doğru bularak destekleyeceğini ifade ettiği böyle girişimleri gerçekten teşvik etmelidir. Çünkü, alışılmışı yok etmek zordur ve birileri mevcut düzenin değişmesini çıkarlarına halel geleceği endişesiyle istemez.

Sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor

Meyve ve sebzelerde toplama sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada da yüzde 3-10 civarında israf yaşanıyormuş.

Bunların tamamının çözümü lojistik aşamaları doğru kullanmaktan geçiyor.

Lisanslı depo ve soğuk zincir teşviki geliyor

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in çağrısıyla Gıda Komitesi acil olarak toplantıya çağrıldı.

Gıda Komitesi’nde son dönemdeki lisanslı depo sayısındaki artışın olumlu bulunduğu kaydedilerek, tarımsal ürünlerin taşınması için lojistik ve soğuk zincir alanında verilecek desteklerin hızlı şekilde netleştirilmesi kararı alındı. Bu amaçla lojistik destekler için verilecek teşviklerin bütçesi hesaplanacak.

İşte vizyon budur.

Siyasi görüşlerini benimsersiniz ya da benimsemezsiniz ama ülkenin ayağa kalkması için atılan her adımı saygıyla karşılamalıyız.

Eğitim ve teşvik adımları aynı anda atılmalı

Ürünü daha tarladayken doğru hasat etmesi gerektiği çiftçiye; ürünü çiftçiden satın alan aracının onu korumak için doğru lojistik yöntemlerle depolara; depodan markete taşınırken soğuk zincirin bozulmamasının ne kadar önemli olduğu taşıyana; marketten ürünü satın alan tüketicinin de soğuk ile donuk ayrımını yaparak doğru tüketim yöntemlerini kullanması gerektiği iyi anlatılmalıdır.

İsrafın önüne geçilmesi ancak böyle mümkün olur. Saygılarımla. 

Bu yazı toplam 1959 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.