Lastikte kiralama dönemi

Lastikte kiralama dönemi

Şirketler son yıllarda maliyetlerini düşürmek için araç ve filo kiralama yöntemini kullanıyor. Şimdi de özellikle lojistik ve uluslararası nakliye firmaları...

Şirketler son yıllarda maliyetlerini düşürmek için araç ve filo kiralama yöntemini kullanıyor. Şimdi de özellikle lojistik ve uluslararası nakliye firmaları için lastik kiralama dönemi başlıyor. Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman’ın da ortağı olduğu ve Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarına lastikte outsource hizmet veren Tatkap, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ve lastik kiralama dönemini başlatıyor. Lastik kiralama uygulamasının 2007 sonuna kadar başlayacağını söyleyen Tatkap Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Özçelik, lojistik firmalarının artık filolarındaki TIR ve kamyonlar için lastik satın almayacaklarını belirterek şöyle konuştu: Lojistik firmaları araç kiralar gibi lastik kiralayacak ve kilometre başına belli bir ücret ödeyecekler. Nasıl araç kiralanıp günlük, aylık belli bir para ödeniyorsa bundan böyle lojistik firmaları lastikle ilgili hiçbir şeye karışmayacaklar ve biz onlara her türlü hizmetini sağlayacağız. Firmalar sadece arabaları her ay kaç kilometre yapıyorlarsa bize lastik kirası ödeyecek.

MALİYET % 35 DÜŞECEK

Firmalara ürün bazında değil outsource ederek iş yapmaya başladıklarının altını çizen Özçelik şöyle devam etti: 2002’de Türkiye’nin en büyük filolar’dan biri olan Omsan ile başladık. O tarihten bu yana Omsan’ın lastikle ilgili bütün faaliyetlerini biz yönetiyoruz. Omsan’dan sonra Barsan, Mars Nakliyat, Reysaş, Ekol, Ünkar, Balnak, Karınca gibi sektörün önde gelen şirketleirn büyük çoğunluğunun lastik işini biz outsource ediyoruz. Şu anda da bu firmalarla lastik kiralama işini koşuyoruz. Lojistik ve nakliye firmalarının en büyük gider kalemi akaryakıt ve lastik. Biz firmalara outsource hizmet vererek lastik maliyetlerini ciddi şekilde düşürüyoruz. Lastikte kalite ve bakım çok önemli. Mesela biz çalıştığımız bazı firmaların lastik maliyetlerini son 2 yılda yüzde 30 -35 aşağı çektik.

25 BİN TIR LASTIĞİ KAPLADIK

Tatkap’ın Türkiye’de son 3 yıldır yılda ortalama yüzde 40 büyüdüğünü söyleyen Özçelik, 2006 cirolarının 52 milyon YTL, 2007 ciro hedeflerinin ise 75 milyon YTL olduğunu belirtti. Türkiye genelinde 150 personellerinin olduğunu ifade eden Özçelik şunları söyledi: “Ana hatları ile binek, kamyon ve iş makinelerinde lastik kaplama ve servis hizmeti veriyoruz. Geçen yıl 25 bin TIR lastiği yeniledik. Bu yılki hedefimiz 30 bin. Lastik kaplama dediğimiz faaliyet dünyada gelişmiş toplumlarda çok destekleniyor. Çünkü çevreci bir faaliyettir. Bir kamyon lastiği yapılırken aşağı yukarı 90 litre hampetrole eşit petrol türevleri kullanılır ve o kullanılan lastik ömrü bittikten sonra yenilenerek geri kazandırılabiliyor.” Tatkap olarak yurtdışında Kazakistan, Irak ve Ukrayna’da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Özçelik, “Her üç ülkede de lastiğin ayrı bir alanıyla ilgili faaliyet gösteriyoruz. Örneğin Irak’ta salt dağıtım işi yaparken, Kazakistan’da ise ithalat dağıtım, perakende, servis ve lastik kaplamaya yönelik faaliyet gösteriyoruz. 2008 sonu itibarıyla Kazakistan’da 15 milyon dolar ciro hedefliyoruz, Irak’ta 10 milyon dolar, Ukrayna’da da 5 milyon dolar ciro hedefimiz var.”

Sefer YÜKSEL - AKŞAM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.