Kur değişikliği yedek parça fiyatlarını uçurdu!

Kur değişikliği yedek parça fiyatlarını uçurdu!

5 TL'yi aşan euro ve 4.19'a kadar yükselen dolar yüzünden vatandaş aracına eskisi kadar bakım yaptıramıyor. Fren balatalarımız eski, farların biri yanmıyor lastiğini değiştirene az rastlanıyor. Trafikteki araçların çoğu pimi çekilmiş bomba gibi geziyor.

Dolar ve euroda yaşana yukarı yönlü hareketlilik araç sahiplerini de vurdu. Yetkili servislerin yaptırdığı 10 bin bakımları son beş günde 600 TL’den 800 TL’ye çıktı.

1800 TL’DEN 2200 TL’YE ÇIKTI

Dolar ve Euroda yaşanan artışın piyasaya birebir yansıdığını belirten Özel servis sahibi Ömer Akıncı “Araç bakım fiyatları dolar ve euro ile birebir orantılı. Örneğin dolar yüzde on artıyorsa piyasaya yansıması bunun  yüzde yirmi olur sebebi ise getirdiğimiz parçaların hepsi euro ve dolar üzerinden olmasıdır. 5-6 gün öncesine kadar  standart bir aracın bakımı (balatalar dahil) 1800 TL’iken şimdi bu fiyat 2200 TL’ye kadar çıktı.” ifadelerini kullandı.

ARAÇ BAKIMLARI ERTELENİYOR

Ayrıca vatandaşların bu fiyatlar sebebiyle bakımlarını ertelediğini belirten Akıncı” Vatandaşlar bu pahalılık sebebi ile bakımlarını erteliyor veya sadece en önemli  ihtiyacı olan balata ve motor yağını değiştiriyor. Ayrıca araç sahipleri bindikleri otomobillerin bakım sürelerini de uzatıyor bu durumda da trafiğe pimi çekilmiş bomba gibi çıkıyorlar. Zaten Türkiye’de 10 arabanın 80’i vuruk. bunun en önemli sebebi insanların parasının olmaması. Başka bir açıklaması yok.” dedi.

SATIŞLARDA 1 SAAT BİLE FARK EDİYOR

Yedek parça fiyatlarının günlük yaşanan kurdaki değişikliğe göre değiştiğini belirten yedek parça satıcısı Eyüp Şahin:” Biz ürünlerimizi Dolar ve Euro üzerinden alıp TL üzerinden satıyoruz. Kur ne kadar artarsa satışlarımızdaki fiyatlarda o kadar artıyor. Satışlarımızda 1 saat bile fark ediyor. ” dedi.

‘PAHALI OLAN KALSIN’

Ayrıca yaşanan bu kur değişikliği vatandaşın cebine birebir yansıdığını söyleyen Şahin” Vatandaşın alım gücü düştü. ‘Pahalısı olan hangisi ise o kalsın’ diyor. Çünkü insanların alım gücü düştü. Aracın bakımlarının 10 binde değişmesi gerekirken 20 binde veya daha fazlasına 30 bin 40 binde değiştiriyorlar. Hatta biten diski torna yaptırıyorlar bu durumda  araçlar çok tehlikeli oluyor. ifadelerini kullandı.

‘BAKIMI YAPILMAYAN ARAÇ PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA GİBİ’

Her ne sebeple olursa olsun araçların bakım zamanları geldiğinde yaptırılması gerektiğini söyleyen, İsmini vermek istemeyen güvenli sürüş uzmanı, “Bakımı yaptırılmayan araç pimi çekilmiş bomba gibidir. Tabi bu durum günümüzün maddi koşullarıyla birebir etkili. Araçlarda en önemli bakım balata ve fren sistemi çünkü bu kontroller yapılmadığında direk cana mal oluyor.  Birde lastikler… Vatandaşların her ne sebeple olursa olsun. 3 yılda bir lastik değiştirmeleri gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sözcü

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.