Krizle boğuşan kargocuya yönetmelik şoku!

Krizle boğuşan kargocuya yönetmelik şoku!

Yeni yönetmeliğe göre asılsız bir ihbar sonrası yapılacak bir vergi incelemesi ile kargo firmasının yetki ruhsatı iptal olacak. Sektör temsilcileri, “Yönetmelik kargo şirketlerinin kapanmasına hatta iflasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

Posta Hizmet Kanunu’nda yapılan yeni yönetmelik değişikliği ulusal ve uluslararası birçok Kargo ve kurye şirketini olumsuz etkileyecek. Nitekim yönetmelik, asılsız bir ihbar sonrası yapılacak bir vergi incelemesi ile kargo firmasının yetki ruhsatının iptaline sebep oluyor. Yönetmeliğin Haziran 2014’teki ilk halinde, firma kurmak ve hizmeti devam ettirmek için şirketin en az yüzde 10’una sahip gerçek kişiler ile tüzel kişilerin hüküm giymemiş olması şartı getirilmişti. Ancak 31 Aralık 2014 tarihinde yapılan değişikliğe göre bu, ‘inceleme ve soruşturma bulunmaması’ şartı ile değiştirildi. Yönetmeliğin yeni hali kargo şirketinin sahibinin kesinleşmiş bir mahkeme hükmü bulunmaksızın sadece inceleme ve soruşturma ile yetki belgesinin iptalini mümkün kılıyor. Sektör oyuncularına göre yönetmelik bu haliyle telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabilir. Yönetmeliğin geri çekilmesini ve ilk yapılan yönetmeliğin de iptal edilmesini isteyen sektör oyuncuları, “Yönetmelik kargo şirketlerinin kapanması hatta iflasına sebep olabilir.” uyarısında bulundu.

Türkiye’de kargo ve kurye sektöründe faaliyet gösteren firmaların toplamda 11 bin şube ve acente noktası bulunuyor. Bunlar yaklaşık 95 bin çalışan ve 27 bin araç ile her gün 4 milyon 500 bin adrese hizmet götürüyor. Uzmanlara göre bir şirketin kapanması bile, binlerce kişinin işsiz kalmasına, daha fazlasının geçim sıkıntısına girmesine neden olacak.

Öte yandan Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) hazırladığı yeni bir yönetmelik de kargo şirketlerine 30 gün içinde yetki belgesi verilmesi şartını kaldırıyor. Buna dikkat çeken uzmanlar, yeni yönetmelikle BTK’nın gerekli şartları sağlayan posta-kargo şirketlerine yetki belgelerini istediği zaman gönderme, isterse hiç göndermeme hakkına kavuştuğunu hatırlatıyor. Uzmanlar BTK’nın, hakkında vergi incelemesi var diye kargo şirketine yetki belgesi vermemesi halinde şirketin uğrayacağı zararı kimin nasıl karşılayacağını soruyor.

DEVLETİN ZARARI 32 MİLYON LİRA
BTK’nın yetki belgelerini zamanında vermemesi sebebiyle devletin büyük zarara uğradığı belirtiliyor. Posta Kanunu’na göre, kargo firmalarının cirolarından yüzde 2 devlet payı ile yüzde 0,35 BTK payı alınıyor. BTK’nın gecikmesinden dolayı katkı payı ödemesi yapmayan posta-kargo şirketleri sebebiyle devletin şu ana kadar 32 milyon liralık zarara uğradığı iddia edildi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.