Köpekbalığı kanatlı THY

Köpekbalığı kanatlı THY

Türk Hava Yolları’na (THY) ilk ‘sharklet’ kanat ucu uyarlama işlemi tamamlandı. Uyarlama işlemi Avrupa’nın ilk A321 uçağında gerçekleştirildi....

Türk Hava Yolları’na (THY) ilk ‘sharklet’ kanat ucu uyarlama işlemi tamamlandı. Uyarlama işlemi Avrupa’nın ilk A321 uçağında gerçekleştirildi. Airbus uçakların kanat uçlarında köpekbalığı yüzgecini andıran ‘sharklet’ adlı kıvrımlar, yakıt tasarrufu sağlıyor. Benzer bir teknoloji Boeing marka uçaklarda winglet adıyla kullanılıyor.

THY’den yapılan açıklamaya göre, THY, sharklet kanat ucu donanımlı Airbus A321 ailesini kullanan ilk Avrupalı hava yolu şirketi olacak. Dokuz adet A321 uçağından ilkine Türk Teknik MRO tarafından gerçekleştirilen ilk uyarlamayı, diğer 8 uçak takip edecek. Uçaklar gelecek haftalarda İstanbul’da THY için hazır hale getirilecek.

Yüzde 4 tasarruf sağlıyor

Bu aerodinamik iyileştirme, THY’nin bu uçaklarının yakıt maliyetinde yüzde 4 azalma, karbon salınımında yılda 900 ton azalma ve görev kabiliyetinde 100 deniz miline varan artış sağlayacak.

Airbus, Aralık 2012 tarihinden bu yana Sharklet kanat uçlarını yeni nesil A320 ailesi uçaklarında opsiyonlu olarak sunuyor. Sharklet üretim-uyarlama seçeneği, herhangi bir ek yapısal takviye gerektirmeden, en son kanat üretim standartlarıyla üretilen yeni nesil uçaklarda sunuluyor.

Airbus, üretim-uyarlama çözümüne ek olarak, Sharklet kanat uçlarının şu an kullanımda olan bir önceki kanat tasarımına sahip A320 uçakları ile uyumlu olmasını sağlayan hizmet uyarlama programını başlattı. Eski versiyon A320 ailesi uçakları kullanan operatörler, kanat takviyesini içeren hizmet uyarlama çözümünden 2015 yılı itibariyle yararlanabilecek.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.