Kömür talebi navlunları yükseltti

Kömür talebi navlunları yükseltti

 Avustralya’nın Çin’e olan kömür ve demir cevheri ihracatının güçlü bir şekilde devam etmesi ve Japonya’nın nükleer santralllerin yerine termik...

 

Avustralya’nın Çin’e olan kömür ve demir cevheri ihracatının güçlü bir şekilde devam etmesi ve Japonya’nın nükleer santralllerin yerine termik santralleri devreye sokmasıyla termal kömür talebinin artması sonucunda kuru yük piyasası yükselişini sürdürüyor.

Sadece Çarşamba günü gerileyen Endeks diğer günler arttı. Cuma günü BDI’nın 1838 puana yükselmesiyle yılın en yüksek değeri çıtası 1800’lü seviyelere taşındı. Bütün tonaj gruplarına ait endekslerin arttığı geçen haftada BDI’nın haftalık artışı yaklaşık % 6 oldu. En çok artan endeks ise % 7 ile capsize endeksi oldu. Ortalama günlük capesize TC kazançları Cuma günü 26,453 dolar’a ulaştı. Capesize segmentindeki artışın ana nedeni Çin ve Japonya başata olmak üzere Asyada sürekli artan çelik talebi. Çin ve Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerinin demir cevheri ve kömür’e olan güçlü talebinin Eylül ve Ekim aylarında da devam etmesi bekleniyor.

Ancak bu toparlanma sürecinin sürekliliği konusunda şüpheler mevcut. Çünkü capesize haricindeki gemi kazançlarında çok büyük bir hareketlenme yok.

HABER VE YORUMLAR

Ukrayna’nın hububatın en büyük alıcı AB ülkeleri;

Ukrayna resmi makamlarına göre ülkenin 1 Temmuz’da başlayan içinde bulunulan pazarlama sezonunda çeşitli ülkelere olacak hububat ihracatı tahminleri aşağıdaki gibidir.

  • AB ülkelerine 5 milyon ton

  • Suudi Arabistan’a 2,6 milyon ton

  • Mısır’a 2 miyon ton

  • İran’a 2 milyon ton

  • İsrail’e 1,5 milyon ton

  • Bangladeş’e 1 milyon ton

Ukrayna’nın Japonya’ya da hububat ihracatı yapmak üzere görüşmeler yaptığı biliniyor.

Çin’in 2011 yılı kömür ithalatının 2010 yılından daha az olması bekleniyor;

Telep artışına rağmen, iç üretiminin ve lojistik imkanlarının artması nedeniyle bu yıl Çin kömür ithalatının, geçen yıl ki 165 milyon ton seviyesinden daha aşğıda gerçekleşerek 150 milyon ton civarında kalması bekleniyor. Ülke bu yılın ilk yedi ayında 88 milyon ton civarında kömür ithalatı gerçekleştirdi ki bu rakam geçen sene aynı döneme göre % 5,3 daha az.

Diğer yandan Çin basın organlarında yer alan haberlere göre hükümet kömür ithlatında liman ücretleri ve KDV’de indirime gitmeyi düşünüyor ki bu husus ithalatın artmasına neden olabilir.

CAPESIZE 

Otuz altıncı haftada capesize endeksi %7’lik artış gösterdi. Trans-Atlantic ratasında %10’luk artış görüldü. Kazançlarda endeksin artışına paralel olarak bir öneki haftaya göre ortalama 2500 Usd seviyelerinde artış gösterdi. Capesizelardaki bu hızlı çıkışının bir süre daha devam edeceği öngörülüyor.

PANAMAX

Panamax piyasaları Capesize piyasasındaki çıkıştan başlangıçta olumsuz etkilenmiş olsalarda bu hafta endeks pozitif yönlü bir kapanış yaptı. Atlantik rotasındaki bağlantılar bir önceki hafta ile aynı seviyeleri korurken Pasifik rotasında yaşanan hareketlilik piyasalara olumlu yönde yansıdı. Ancak önümüzdeki haftalar için bu çıkışın sürüp sürmeyecegi merak konusu.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

Handymax piyasalarında Avrupa-Akdeniz arasında gübre  ve tarım ürünleri taşımalarında yoğunluk yaşanırken Türkiye’den scrap taşımalarında artış görüldü. Kuzey Atlantik’ten Batı Afrika’ya ve Uzak Doğu’ya olan taşımalarda artış görüldü ancak Handypiyasalarında uzun süredir devam eden istikrarlı ve yavaş yükseliş devam ediyor.

COASTER                             

Coaster piyasalarında Karadeniz rotasında geçtigimiz hafta hareketlilik yaşandı. Özellikle tahıl, kömür, çelik ve srap yükleri agırlıktaydı. Novorossiysk’ten Rusya’daki iki ana terminale yapılan yük transferlerinde ertelemeler ve iptaller gözlemlendi. Ukrayna’dan Karadeniz’e tahıl yüklerinde artış görüldü.Bartın’dan Novorossiysk’e çimento taşımaları yapıldı. Coaster taşımalarının hacimleri ve yük çeşitliliğinin artarak devam etmesi bekleniyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.