Koca Yusuf Haliç’te battı

Koca Yusuf Haliç’te battı

Haliç Camialtı Tersanesi’ndeki tarihi Koca Yusuf yüzer vinci bakımsızlık nedeniyle suya gömüldü.

Türkiye’nin en büyük yüzer vinci 76 yaşındaki Koca Yusuf, Marshall yardımı kapsamında ABD’den getirilmişti. Türk denizciliğinin sembol yüzer vinci Koca Yusuf, sıradan bakım ve onarımları yapılmadığı için artık kullanılamaz hale geldi.

Tarihi değeri vardı

25 metre boyunda, 16 metre genişliğindeki Koca Yusuf, geçtiğimiz günlerde bağlı bulunduğu Haliç Tersanesi önünden sulara gömüldü. 10-12 metre derinliğe gömülen vincin sadece üst kısmı suyun üzerinde kaldı. Büyük vinci 125 ton, küçük vinci 30 ton kaldırabilen Koca Yusuf, denizde  meydana gelen   kazalara müdahale edebiliyordu. Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği Başkanı Abdullah Demirdöven, “Ülkemizin koruması gereken, tarihi değeri olan bir araçtı. Şehir Hatları İşletmesi, Liman Hizmetleri ya da başka hiçbir yetkili kurum sahiplenmedi. Yıllık basit bakımları bile yapılmadığı için suya gömüldü. Gençleri geçmişe götürerek milli deniz araçları yapılmasının önemi anlatan bir araç olarak korunması gerekirdi. Suda çürümeye terk edildi. Kimse ilgilenmiyor, sonunun ne olacağı belli değil” dedi.

koca-yusuf.jpgİsmi cihan pehlivanından

Almanya yapımı ‘Koca Yusuf’, 1952’de ABD’den Marshall yardımı kapsamında Türkiye’ye getirilmişti. Vinç adını, cihan pehlivanı Koca Yusuf’tan almıştı. Koca Yusuf, güreş için gittiği Amerika’dan dönerken bindiği Fransız transatlantiğinin batmasıyla hayatını kaybetmişti. Gemi 1898’de İngiliz şilebiyle çarpışıp batarken, Koca Yusuf’un cenazesi Atlantik Okyanusu’nda kaybolmuştu. Abdullah Demirdöven, “Büyük Türk güreşçisinin ismini yaşatan vincin kaderi de isim babası gibi oldu” dedi.

Gökhan KARAKAŞ – MİLLİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.