Kıyı Emniyeti’nden ‘derin darbe’

Kıyı Emniyeti’nden ‘derin darbe’

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü; İzmir, İzmit ve Mersin’deki gemi trafik hizmetlerine zam yaptı. Gemi Trafik Hizmet alanlarına gelip demir attıktan sonra...

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü; İzmir, İzmit ve Mersin’deki gemi trafik hizmetlerine zam yaptı. Gemi Trafik Hizmet alanlarına gelip demir attıktan sonra limana yanaşmadan demir alıp seyrine devam eden gemilere de aynı ücret tarifesi uygulanacak.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, bir koyundan bir post daha çıkarma çabasında. Daha 15 gün önce Türkiye Kruvaziyer Platformu’nun Ulaştırma Bakanlığı’nda gündeme getirdiği sağlık rüsmu, fener ücreti gibi formalite harçların kaldırılarak kruvaziyer turizminin canlandırılacağı umuduyla ilgili beklentiler de böylece suya düştü.

Zamla ilgili görüşlerine başvurduğumuz denizcilik camiası yetkilileri, durumun trafik polisinin aracı durdurup; ‘size yaya geçidi, trafik lambası gibi hizmetler veriyoruz, hadi bunun ücretini de öde’ demekle eşdeğer olduğunu vurgulayarak, zammın haksız olduğunu, durumun düzeltilmesi için gerekli başvuruları yapacaklarını kaydettiler.

Yeni trafik hizmetleri ücret tarifesinin neden İzmir, İzmit ve Mersin ile sınırlı kaldığını sorduğumuz bir başka yetkili ise, ‘İstanbul’a uygulanamaz, çünkü Montrö’yü aşamıyorlar’ yanıtını verdi.

“CRUISE TURİZMİ BÜYÜK YARA ALIR”

Akdeniz çanağında birçok ülke, cruise turizminden daha fazla pay kapmak için yarışırken, bizim ‘sizi kazıklayacağız’ diye de yorumlanabilecek zammı hem de sezon öncesi uygulamaya koymamız gerçekten ‘manidar’ olarak nitelendiriliyor. Çünkü, zammın ardından ülkemize sürekli gelen kruvaziyer gemileri uğrak başına 6 bin ile 12 bin dolar arası fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu da özellikle ekonomik sorunlarla boğuşan Yunanistan’a yarayabilir.

KUŞADASI'NA FARKLI, İZMİR'E FARKLI TARİFE

Bir kruvaziyer gemisi, Kuşadası Limanı'na uğradığı zaman VTS Ücreti ödemezken, aynı gemi, İzmir Limanı'na uğraması halinde ek olarak 11 bin dolar Gemi Trafik Hizmetleri ücreti ödeyecek. Aynı şekilde, Ambarlı Limanı'na uğrayan 30 bin NT'luk bir kargo gemisi VTS ücreti ödemezken, İzmit Körfezi'nde herhangi bir limana uğradığı zaman 4 bin dolara yakın VTS ücreti ödeyecek.

Buna göre;

3.000 kişi taşıyan bir yolcu gemisi 6-7 bin dolar

4.000 kişi taşıyan bir yolcu gemisi 11-12 bin dolar fazladan ödeme yapacak.

EK 1

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ ÜCRET TARİFESİ

EK 2

FİYATLARIN BELİRLENMESİ

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.