Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri'nde yürütmeyi durdurma kararı

Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri'nde yürütmeyi durdurma kararı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın danışmanı Ali Kurumahmut'a sipariş edilen Aykut Erol ve Hamdi Safi ile birlikte hazırlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği ve Genelgesi’nin yürütmesi durduruldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın döneminde görev alan şaibeli denizcilik danışmanı Ali Kurumahmut'a sipariş edilen Aykut Erol ve Hamdi Safi ile birlikte hazırladığı şaibeli Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği ve Genelgesi, Danıştay Genel Kurulu'ndaki davada, yürütmesi durduruldu.

Deniz Pilot Kaptanlar Derneği ve Med Marine Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri A.Ş. tarafından Danıştay nezdinde açılan  Yönetmelik ve Genelge’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali davalarında Danıştay Genel Kurulu, her iki düzenlemenin yürütmesini durdurma kararı verdi.

Danıştay Genel Kurul kararlarının temyizi kabil olmayıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kararın gereğini hukuka uygun şekilde yerine getirip getirmeyeceği merak konusu olurken, kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkede “hukuku tesis edeceğiz” ve Adalet Bakanı Gül'ün “adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun” ifadeleri ile aynı zamanda verilmiş olması da ayrı bir önem taşıyor.

BAKANLIK HUKUKU YOK SAYDI!

Bilindiği üzere 31.12.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği yayınlandıktan sonra, Tüpraş, Socar, Mersin MIP, İskenderun Limak, Türkiye Denizciler Sendikası, TMOOB Gemi Mühendisleri Odası,  ARPAŞ, Med Marine A.Ş. ile şahsi davalar olmak üzere çok sayıda idari yargı nezdinde yürütmenin durdurulması ve iptal davaları açılmıştı.

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, davaları hukukun arkasından dolanarak hülle yolu ile bertaraf etmek için dava konusu Genelge’yi iptal ederek yeniden çıkarmış, Danıştay Genel Kurulunda Yönetmelik ve Genelge’nin yürütmesinin durdurulmasını müteakip, İdare adeta cımbızla dava konusu hususları Yönetmelikten ayıklayarak ve Danıştay Genel Kurul kararının tebliğini dahi beklemeden büyük bir telaş içinde yeni bir Yönetmelik ve Genelge’yi Şubat 2020 tarihinde yeniden yayınlamıştı.

MAAŞ ALDIĞI ŞİRKETİN ORTAKLARINA YER TAHSİSİ YAPTI

Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın denizcilik özel danışmanı ve Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliğinin mimarı Ali Kurumahmut'un görev yaptığı dönemde skandal eylemlere imza attığı, Deniz Haber Ajansı tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Özellikle, Ali Kurumahmut'un yönetmeliğin yayınlanmasıyla birlikte, kılavuzluk ve römorkör hizmetleri bölgelerinde yer tahsisi yaptığı şirketlerin ortak olduğu kılavuzluk ve römorkör şirketinde maaşlı personel olarak çalışması skandal ötesi bir eylem olduğu tarihteki yerini alırken, haberin yayınlanmasıyla birlikte, çalıştığı kılavuzluk ve römorkör hizmetleri veren şirketten istifa etmek zorunda kalmıştı.

KAYNAK: DENİZ HABER AJANSI

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum