Kariyerine Ro-Ro olarak devam edemeyebilir

Kariyerine Ro-Ro olarak devam edemeyebilir

Tuzla’da karaya oturan“HÖEGH PUSAN” adlı Singapur bandıralı Ro-Ro yük gemisi, yaklaşık bir hafta sonra KEGM [Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü] ekiplerinin etkili çalışmaları sonucunda yüzdürülerek kurtarıldı.

19 Nisan Pazartesi gecesi yerel saatle 23:40 sıralarında Tuzla “demirleme sahası”nda boş vaziyette iken karaya oturan“HÖEGH PUSAN” (Şubat 2021’den itibarenki yeni adıyla “MARGARET N”) adlı Singapur bandıralı RoRo yük gemisi, yaklaşık bir hafta sonra KEGM [Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü] ekiplerinin etkili çalışmaları sonucunda yüzdürülerek kurtarıldı.

Singapur bandıralı, 1997 senesi yapımı, 179 metre boyunda ve 32 metre genişliğindeki 44 219 grostonluk gemide, KEGM yetkililerince yapılan derinlemesine incelemenin ve kurumun kadrosundaki deneyimli balıkadamlarca karinadaki yırtıkların kapatılmasını takiben; 5 tane KEGM deniz taşıtının yoğun çabasıyla HÖEGH PUSAN, 26 Nisan Pazartesi günü saat 18:00 sularında yeniden yüzdürülebildi. Gemi daha sonra herhangi bir sorun yaşanmaksızın, Tuzla Limanı’na çekildi. Başarılı kurtarma operasyonuna KEGM filosuna ait şu deniz vasıtaları katıldı: ŞARK liman römorkörü [2013 Pendik yapımı,  21 tonluk çekme kuvvetine sahip], GEMİ KURTARAN açık deniz römorkörü ve  destek-kurtarma gemisi, [1984 Finlandiya yapımı, 55 tonluk çekme kuvvetine sahip], KURTARMA 7 açık deniz römorkörü [2012 Yalova yapımı, 65 tonluk çekme kuvvetine sahip], KURTARMA 8 açık deniz römorkörü [2012 Yalova yapımı, 66 tonluk çekme kuvvetine sahip], KIYEM 3 arama-kurtarma botu [2011 Yalova yapımı, 15 tonluk çekme kuvvetine sahip]. HÖEGH PUSAN’ın yüzdürülerek karaya oturduğu bölgeden kurtarılmasının ardından, ilgili KEGM deniz taşıtlarından ŞARK, Hüseyin Hoca Marinası’na; GEMİ KURTARAN İstanbul Büyükdere Kurtarma İstasyonu’na;  KURTARMA 7, Haydarpaşa Limanı’na, KURTARMA 8, İstanbul Büyükdere Kurtarma İstasyonu’na; KIYEM 3 ise Tuzla Limanı’na döndü.

Artık Oslo-Norveç merkezli “Leif Höegh & Co” şirketine ait olmayan geminin yeni sahibi konumundaki Jounieh-Lübnan merkezli firma tarafından bundan böyle nasıl değerlendirileceği tam belli değil! Ticari denizcilik camiasında dolaşan ve henüz kesinlik kazanmamış ilk bilgiler, HÖEGH PUSAN’ın kariyerine RoRo olarak devam edemeyeceği ve bir tür canlı hayvan taşıma gemisine dönüştürüleceği şeklinde.

hoegh-pusan2.jpg

Haber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.