Kapıköy, transit geçişe açıldı

Kapıköy, transit geçişe açıldı

Açılış kurdelesini Türkiye adına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İran adına Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Ali Agamuhammedi kesti. Açılışta Kuran?ı...

Açılış kurdelesini Türkiye adına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İran adına Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Ali Agamuhammedi kesti. Açılışta Kuran?ı Kerim okunurken, İranlılar ayrıca tekbir getirip, "Yaşasın Ahmedinejad", "Yaşasın Erdoğan" sloganları attı.

 

 

Açılış için Kapıköy Sınır Kapısı?nda tören düzenlendi. Törene, Türkiye adına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu, İran adına İran Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Ali Agamuhammedi, Batı Azerbaycan Eyalet Valisi Celal Zade, Hoy Valisi Hüseyin Sedr, Salmas Valisi Agahi Ali Ekber katıldı. Açılış için İranlı esnaf kurban keserken, sık sık tekbir getirdi. İranlılar konuşmalar sırasında ise sık sık İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehine de "Yaşasın Ahmedinejad", "Yaşasın Erdoğan" sloganları attı.

 

KURAN-I KERİM OKUNARAK AÇILIŞ YAPILDI

 

Özellikle İranlı esnafın yoğun ilgi gösterdiği açılışta tören alanına, Türk ve İran bayrakları asıldı. Açılış kurdalesi kesilmeden önce İranlı bir imam Kuran-ı Kerim okudu. Kurdeleyi Devlet Bakanı Yılmaz ile İran Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Agamuhammedi kesti. Daha sonra bir araya gelen heyetler adına konuşmalar yapıldı. İlk olarak konuşan İran Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Agamuhammedi, bu kapının açılmasının iki ülkenin ticaretinin yanında, dostluğunun da gelişmesi açısından önemli bir adım olacağını söyledi. Agamuhammedi, "Bizim bakanlar kurulumuz İran tarafındaki yolun bir an önce tamamlanması yönünde karar aldı. Bu yolun transit geçişe açılmasıyla hedefimiz 30 milyor dolarlık bir ticarettir. Ortak sınır kapılarının dışında, ortak organize sanayi bölgeleri kurma çalışmalarımız da başlayacak" dedi.

 

TÜRKİYE İRAN ARASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM

 

Daha sonra Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz bir konuşma yaptı. Türkiye ile İran?ın ticaretinin gelişmesi için önemli bir adım atıldığını belirten Bakan Yılmaz, öncelikle İran tarafının bir an önce karayolunu tamamlamasını istedi. Sınır bölgelerinin ülkeleri ayıran değil birleştiren, refah getire yerler olmasını istediklerini belirten Bakan Yılmaz, "Bu sınır kapısının açılması, iki ülkede yaşayan 150 milyon insanın refahına ve kalkınmasına katkı sunacak, ilişkileri geliştirecektir. Şimdiye kadar sadece demiryolu kullanılıyordu. Bundan sonra karayolunun kullanıması için resmi bir engel yok. Sınır kapılarımızdan 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedefliyoruz. Ekonomik, olarak bölgeyi kalkındıracak olan sınır kapısının yapılandırmasını da TOBB üstlendi" dedi.Heyetler kapıda çeşitli incelemeler yaptıktan sonra Van Polis evinde toplantı tutanağını imzalayacak.

 

LOJİPORT 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.