Kamyonda tarihinin 3. rekoru

Kamyonda tarihinin 3. rekoru

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Kamyon Satış ve Pazarlama Müdürü Özbayır, 2006 yılının, 1997 ve 2005'in ardından kamyonda üçüncü büyük pazar yılı olduğunu...

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Kamyon Satış ve Pazarlama Müdürü Özbayır, 2006 yılının, 1997 ve 2005'in ardından kamyonda üçüncü büyük pazar yılı olduğunu söyledi.

Geçen yıl kamyon pazarının %2 daraldığını söyleyen Mercedes-Benz Türk A.Ş. Kamyon Satış ve Pazarlama Müdürü Özbayır, 2006 yılının, 1997 ve 2005'in ardından kamyonda üçüncü büyük pazar yılı olduğunu söyledi

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Kamyon Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Özbayır, Türk kamyon pazarını değerlendirdi. 2006 yılında kamyon pazarının iniş ve çıkışlarıyla hareketli bir yıl olduğunu belirten Özbayır, yıl sonunun 6 ton ve üzeri kamyonda 41 bin adet mertebesinde kapanacağını tahmin ettiklerini söyledi. 2005'in kamyon pazarı açısından toplam 41 bin 840 adetle kapandığını ifade eden Özbayır, "Bu da 2006 yılı kamyon pazarının bir önceki yıla göre takriben %2 oranında daraldığını gösteriyor. Buna rağmen 2006 yılı, Türkiye kamyon tarihinde, 1997'deki 49 bin adetlik rekordan ve 2005 yılı satış adetlerinin ardından küçük bir farkla üçünçü büyük pazar yılı olarak tamamlanmak üzere." dedi. 2006 yılını kamyon pazarı performansı açısından değerlendirebilmek için yılı iki bölüme ayırmak gerektiğini belirten Bahadır Özbayır, şunları söyledi: "1. Yarıyıl'da düşük seyreden döviz kurları ve özellikle konut kredilerinde aylık %1.0'lerin altını zorlayan kredi faiz oranları ile destekli son derece canlı bir pazar  yaşandı. 21 bin 500 adet satışla tüm yıl satışlarının %52'si bu ilk 6 aylık dönemde gerçekleştirildi. 2. Yarıyıl'da ise Mayıs-Haziran aylarında yaşanan döviz kurlarındaki artış, enflasyon oranlarındaki değişim ve bunlara bağlı olarak artan kredi faiz oranları pazarın ilk yarısındaki hızını kesti. Bu dönemde özellikle yurt içi nakliye sektörüne hitabeden 6x2 ve 8x2 segmentlerinde önemli daralmalar meydana geldi. 2. Yarı yılın takriben 19 bin 500 adet satışla kapanmasını  tahmin ediyorum.

Seçimler etkili olacak

Geçen yılı kamyon pazarının detaylı değerlendirildiğinde segmentler bazında önemli farklılıklar gösterdiğini belirten Özbayır, 2006 yılında inşaat kamyonları ve çekici segmentlerinin temel itici güç olarak yıla damgasını vurduğunu söyledi. Bahadır Özbayır şöyle devam etti: "Çekici ve inşaat kamyonu satışlarının yıl sonu itibariyle toplam satışların %50'sını oluşturmasını bekliyoruz. Özetleyecek olursak, 2006 yılı çekici ve inşaat segmentlerinin lokomotif rolünü üstlendiği, olağanüstü iyi başlayan, yılın ilk çeyreğinde yeni bir rekorun işaretlerini verirken, ikinci yarıda bu umutların yerini temkine bıraktığı bir yıl olmuştur. Bu perspektiften bakıldığında ve 2006'nın ikinci yarısındaki pazar trendinin yeni yıl için bir ölçü teşkil edeceğinden hareketle 2007 yılının bu yıla nazaran bir miktar daha düşük bir seviyece gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca 2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim ve AB üyeliği müzakereleri sürecindeki karşılaşılan zorluklar ilave risk potansiyelini bünyesinde taşıyor. Bu süreçlerde ekonomiyi olumsuz etkileyecek önemli sorunların çıkmaması halinde 2007 yılı kamyon pazarının takriben %10'luk bir daralma ile 38 bin adet mertebesinde gerçekleşebileceği tahmin ediyorum. Çekici ve inşaat kamyonlarının yeni yılda da lokomotif özelliğini koruyacağı düşünüyorum."

Tercüman- Levent Çezik

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.