Kaçakçılık yüzde 50 azaldı

Kaçakçılık yüzde 50 azaldı

Akaryakıt sektörünü aktif olarak denetleme yetkisine sahip olan emniyet güçleri, kaçakla mücadelede önemli kazanımlar elde ediyor. Polis 2010'da 4 bin...

Akaryakıt sektörünü aktif olarak denetleme yetkisine sahip olan emniyet güçleri, kaçakla mücadelede önemli kazanımlar elde ediyor. Polis 2010'da 4 bin 348 akaryakıt istasyonu, 374 oto gaz bayii, 79 adet madeni yağ üretim tesisi, depolama lisanslı 14 firma ile üretiminde solvent maddesi kullanan 15 işyerini denetledi. Denetimler sonucu başlayan adli soruşturmalarda 7 milyon litre kaçak akaryakıta el konuldu. Bir önceki yıl 700 soruşturmada ele geçirilen miktar 14 milyon litre olarak kayıtlara girmişti.

POLİSE KRİTİK YETKİ

Her yıl milyonlarca lira vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede yüz güldüren sonuçlar alınmaya başlandı. Bu sonuca ulaşılmasında EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu) ile İçişleri Bakanlığı arasında 2005 yılında imzalanan sektör denetim protokolünün önemli katkısı oldu. Protokol ile polise akaryakıt istasyonlarını denetleme ve işlem yapma yetkisi verildi. Yetki sonrası polisin yaptığı çalışmalar İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı raporlara yansıdı.

2010'DA 3 BİN GÖZALTI

Buna göre denetimlerde kendini gösteren polis, 2010 yılında yaptığı denetimler sonucunda 2 tüp gaz bayisini mühürledi, 37 akaryakıt istasyonu, 6 madeni yağ üreten firma ile kamuya akaryakıt veren 7 firma için yasal işlem yaptı. Denetimler sonrası yapılan 'bin 392 soruşturmada 2 bin 785 kişi' gözaltına aldı. Operasyonlarda toplam 7 milyon 600 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. 2009 yılında 776 soruşturmada bin 495 kişi gözaltına alınmış ve soruşturmalarda 14 milyon 300 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirilmişti. Bir önceki yıla oranla iki katı fazla operasyon yapılmasına rağmen akaryakıt miktarında yaşanan bu azalma denetimlerin yoğunlaşmasına bağlandı. Denetimleri sürdüren polis kaçakçılıkta 2009 yılına oranla yüzde 50 azalma sağladı. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.