Japon armatörü MOL, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi

Japon armatörü MOL, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi

Pandemi döneminde rekor kârlılığa imza atan armatörlerden biri olan Japon MOL, yatırım atağına geçiyor. Şirketin, yatırımda öncelikli rotası kriz dönemlerinde büyük destek aldığı Türkiye olacak.

Dünyanın önde gelen denizcilik şirketlerinden Mitsui O.S.K. Lines (MOL), son iki yılda elde ettiği rekor kârlılığı, büyük yatırımlarla perçinlemeye hazırlanıyor. Şirketin yeni yatırımlarının önemli adreslerinden biri de pandemi döneminde büyük destek gördüğü Türkiye olacak.

MOL Türkiye, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlediği bir toplantıda iş ortakları ve müşterileriyle bir araya geldi. MOL Türkiye Genel Müdürü Satoshi Katada’nın ev sahipliği yaptığı etkinliğe, MOL Global Direktörü Kenta Matsuzaka, MOL Avrupa ve Afrika Temsilcisi Tatsuro Watanabe de katıldı. Toplantıda DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan MOL yöneticileri, Japonya merkezli şirketin Türkiye pazarına yönelik yatırım planlarını açıkladı.

Küresel ticaret yükünün yüzde 80’den fazlasının taşındığı denizyolunda, pandemiyle birlikte yaşanan konteyner krizi, navlunda rekor artışların yaşanmasına neden olmuştu. Bu dönemde diğer birçok armatör gibi MOL de tarihi kârlılıklara imza attı. MOL Global Direktörü Kenta Matsuzaka, armatörlerin son iki yılda elde ettiği bu yüksek kazançlar sayesinde büyük yatırımlar yapma fırsatı bulduğuna dikkat çekerek, bu konuda özellikle gelişmiş ülkelere yöneldiklerini söyledi. Bu ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Bu konuda MOL Türkiye Genel Müdürü Satoshi Katada da özel bir çaba harcıyor.

“Türkiye’de yeniden doğuş”

MOL, Türkiye’de denizcilik alanında farklı yatırım fırsatını değerlendiriyor. Şirket, ‘Türkiye’de yeniden doğuş’ sloganı ile ilk yatırımını da duyurdu. MOL Grup tarafından Asya denizlerinde işletilen Japon Multi-Purpose Handybulker ve Drybulk gemileri, Medmol Carriers markasıyla MOL Türkiye ekibi tarafından Akdeniz’de yeni seferlerine başlayacak.

Vefa borcunu yatırımla ödüyor

Türkiye’nin pandeminin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşıyla tedarik zincirinde parlayan yıldızı, MOL’ün yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirmesindeki tek neden değil. Pandemi döneminde Japonya’nın Türkiye’den ve Türk şirketlerinden gördüğü destek de bu noktada etkili olmuş.

Kenta Matsuzaka, “Pandemi döneminde diğer birçok ülke sınırı kapatmıştı. Türkiye ise açıktı. Gemi personeli değişimlerimizi Türkiye’de yaptık. Türkiye bu konuda alternatif olarak öne çıktı. Diğer yandan, Türk tersaneleri bu dönemde bakım-onarım konusunda önemli bir alternatif oldu. Artık düzenli olarak buraya geliyoruz. Türkiye, son dönemde havayolunda da önemli bir rol üstlendi. Geçen yıl yapılan Tokyo Olimpiyatları’nda da birçok sporcu Türkiye üzerinden Japonya’ya ulaşım sağladı. Olimpiyatlar ülkemiz için çok önemliydi ve THY bunu destekledi. Hatta bu destekten dolayı THY yöneticisine Japonya’da şeref madalyası verildi. Dolayısıyla Türkiye, Japonya için çok değerli bir ülke” açıklamasını yaptı ve “Türkiye’nin bize yaptıkları iyiliklerin karşılığını vermek lazım” dedi.

Rusya yatırımları askıya alındı

Kenta Matsuzaka, Ukrayna’daki savaş nedeniyle yakın bir zamana kadar önemli bir pazar olarak gördükleri Rusya’daki yatırımları askıya aldıklarını söyledi. Matsuzaka, “Aslında bizim Rusya’da enerji yatırımlarımız çok fazlaydı. Ama savaşın etkisiyle bu ülkede ileriye dönük büyük adımlar atamıyoruz” dedi.

Afrika’ya Türk şirketleriyle açılacak

Japon MOL, yatırım planladığı Afrika’ya pazarına Türk şirketleriyle açılmayı planlıyor. MOL Avrupa ve Afrika Temsilcisi Tatsuro Watanabe, “Türk firmalarının Afrika’da tecrübeleri var. Bu pazarı Japonlardan daha iyi biliyorlar. Ama bizim de hem marka gücümüz var hem de küresel gücümüz fazla. Bu konuda Türk şirketleri ile Afrika’da beraber bir lojistik ağı oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Karadeniz Holding’le kurduğu Karmol büyüyor

MOL’ün Karadeniz Holding iştiraki olan Karpowership ile Karmol adında iş ortaklığı var. Karmol, yeni yatırımlarla global büyümesini sürdürüyor. Özellikle Afrika ülkelerinde önemli bir enerji ihtiyacını karşılayan Karmol, ilk yüzer gazlaştırma ünitesini (FSRU) de bu yılın başında müşterisine teslim etmişti. Ayrıca MOL dünyanın en büyük LNG filosuna sahip.

Aysel YÜCEL – DÜNYA GAZETESİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.