Isparta gemi yan sanayi istiyor
Hükümetin üç yıl önce çıkardığı teşvik yasası kapsamına alınmayan Ispartalılar, yasada yeni düzenlemeler yapılacağının açıklanması üzerine,...
Hükümetin üç yıl önce çıkardığı teşvik yasası kapsamına alınmayan Ispartalılar, yasada yeni düzenlemeler yapılacağının açıklanması üzerine, bu sefer erken davranarak geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.
İlgili bakanlıklara gönderilen raporda, teşvik alacak sektörler belirlenerek, bunların ilin kalkınmasına ve istihdama nasıl etki edecekleri ortaya kondu. Antalya'ya yakınlığı, metal ve ahşap işleme konusundaki deneyimlerinden dolayı Isparta'nın, 'gemi yan sanayi'nin teşvik kapsamı için stratejik bir alternatif olarak değerlendirebileceği raporda yer aldı.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, 2004 yılında 29 il için çıkartılarak bir yıl sonra kapsamı genişletilerek 49 ile çıkartılan teşvik yasasından yararlanamadıklarını kaydederek, "Hükümetin teşvik yasasında yeni düzenlemelere gideceği haberini aldık. Bunun içinde teşvik verilebilecek sektörleri bilimsel bir rapor etrafında toplayarak ilgililerin dikkatini çekmeye çalıştık" dedi.
Raporun, bakanlarla birlikte üst düzey yöneticilere gönderildiğini kaydeden Kaçıkoç, "Teşvik kapsamına alınmayan ilimizde tekstil, konfeksiyon, deri sektörü ile orman ürünleri ve ağaç işlerinin teşvik edilmesinin ilin kalkınmasında ve istihdamının artırılmasına olumlu etkileri olacaktır. Ayrıca tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından gıda sanayi, gül ve türev ürünleri açısından Kozmetik Sanayi, maden potansiyelleri açısından Maden Sanayi ve Isparta-Burdur illerindeki Makina-Metal İşleme Sanayi bölgesel ve sektörel teşvik kapsamında dikkate alınması gereken diğer sektörler olarak öne çıkmaktadır" diye konuştu.
Kaçıkoç, verilecek teşvik desteğinin girişimcilik temelinin yaygınlaşmasına hizmet edeceği gibi, yerel sermayenin üretken yatırımlara yönelmesini ve yerel yöneticilerin işbirliği ile ulusal ve uluslararası sermayenin yöreye gelmesini sağlayabileceğine dikkat çekti. Kaçıkoç, Isparta'nın Antalya gibi genişleyen bir pazarın çok yakınında olmasına rağmen, bu pazarın doğurduğu fırsatları uygun girişimcilik temeli ve sanayileşme olmamasından değerlendiremediğine dikkat çekti.
Isparta'nın teşvik kanunu kriterleri gereği kapsam içine alınmadığını kaydeden Kaçıkoç, "Teşvik sadece geri kalmışlığı gideren bir araç olarak görülmemelidir. Teşvik geri kalmışlıkla birlikte mevcut potansiyeli değerlendiren bir biçimde tasarlandığı zaman sürdürülebilir bir büyümeye yol açabilir. Bu nedenledir ki Isparta ekonomisinin mevcut potansiyellerini harekete geçirecek rekabetçi sektörlerin uygun desteklerle birleştirilmesi geri kalmışlık sorununu çözeceği gibi ilin kendi kendini besleyen bir rotada gelişmesi sağlayabilecektir" diye konuştu.
Oda Başkanı Kaçıkoç, 5084, gerekse 5350 sayılı teşvik yasalarının salt göstergeler açısından değerlendirme yapılarak kalkınmışlık kriterlerine dayandığını, bölgesel gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. Kaçıkoç, Isparta'da yıllardır özel sektör yatırımı yerinen kamu yatırımlarının ön planda tutulmasından bir takım problemler ortaya çıktığını söyledi. Bundan dolayı iş dünyası dâhil olmak üzere halkın kamu otoritelerinden ve siyasetçilerden beklentisinin yükseldiğini ifade eden Kaçıkoç, ortaya bir tür devlet bağımlılığının çıktığını okullaşma, sağlık ve üniversite alanındaki üstünlüklerin sanayi ve girişimciliğin zayıf olmasından dolayı yeterince değerlendirilemediğini aktardı.
Isparta ekonomisinin tüm sorunlarının teşvik ile çözüleceğini beklemenin büyük bir yanlışlık olacağına değinen Kaçıkoç, "Teşvik, sadece gerekli ivmenin sağlanması ve potansiyelin değerlendirilmesi için bir adımdır. Teşvik ile sadece belirli alanlarda ve belirli sürelerde atılım yapılması öngörülmektedir" şeklinde konuştu.
LOJİPORT







Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.