IŞİD ABD piyasasını vurdu!

IŞİD ABD piyasasını vurdu!

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarattığı küresel iyimserlik sadece bir gün sürdü. FED’in faizlerin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü revize...

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarattığı küresel iyimserlik sadece bir gün sürdü. FED’in faizlerin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü revize etmesiyle oluşan olumlu hava, dün IŞİD terör örgütünün Irak’taki eylemleriyle artan jeopolitik riskler ve bu risklerin petrol fiyatlarında yarattığı baskı nedeniyle yerini karamsarlığa bıraktı. Dolar, uluslararası piyasalarda değer kaybederken, borsalarda da satış baskısı altına girdi. Bankacılar, Türkiye’nin petrol fiyatlarına olan hassasiyeti ve ihracatının olumsuz etkileneceği endişeleriyle TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha çok değer kaybettiğini belirtirken, Fed iyimserliği ile yaşanan düşüşün neredeyse tamamı geri alındı. FED’le 2.12 seviyesine düşen dolar, dün tekrar 2.14 seviyesini geçti. Borsa İstanbul da yüzde 0.83 düşüşle 78.400’e geriledi. Sünni militanlar Irak’ın kuzeyinde bulunan ülkenin en büyük rafinerisi Baiji’ye saldırmasının ardından petrol arzında kesintiye uğrayabileceği endişesi ile petrol fiyatları 115 dolar ile dokuz ayın en yükseğine yakın seviyede işlem gördü.

Türkiye ise jeopolitik risklerden diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha belirgin etkileniyor. Analistler Türkiye’nin komşu ülkede yaşanan olaylardan daha çok etkilenmesinin nedenlerini bölgeye yakınlık -yani ihracatın etkilenmesi- petrol fiyatlarına bağımlılık ve Türk rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak açıklıyorlar. Bankacılar, Irak’ın yaklaşık 12 milyar dolar ile Türkiye’nin ikinci ihracat pazarı olduğunu hatırlatırken, petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin de cari açık açısından endişe verici olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan dün Ukrayna birlikleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında, isyancıların Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko’nın ortaya koyduğu barış planı kapsamında silah bırakmayı reddetmelerinin ardından şiddetli çatışmalar yaşanması da piyasalardaki endişeleri artırdı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.