İş makinelerine 100 TL'ye tescil

İş makinelerine 100 TL'ye tescil

 Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, Türkiye'de iş makineleri sektöründe tescil...

 

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, Türkiye'de iş makineleri sektöründe tescil fiyatlarının 170 liradan 820 liraya kadar değişmesi sebebiyle birçok şikâyet aldıklarını, yaptıkları girişimler ile tescil fiyatlarının 100 liraya kadar inmesini sağladıklarını söyledi.

Divriş, iş makineleri cinsinden motorlu araçların tescil işlemlerinin TOBB'a bağlı ticaret veya ticaret ve sanayi odalarınca yapıldığını, özellikle seferberlik hallerinde ciddi konum teşkil eden iş makinelerinin tescilinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Tescil edilmeyen iş makineleri nedeniyle kriz, seferberlik, afet gibi durumlarda acil ihtiyaç duyulacak iş makinelerine ulaşılamama ihtimalinin söz konusu olduğunu belirten Divriş, tescil işlemlerinin yapılmaması sebebiyle sektörün resmî bir envanterinin oluşturulamadığını, tescil yapılmayan makinelerin çok rahat gümrüklerden yurtdışına kaçak çıkabildiğini ifade etti.

İMDER verilerine göre Türkiye'de faal konumda çalıştığı tahmin edilen 83 bin iş makinesi bulunduğunu belirten Cüneyt Divriş, şu bilgileri verdi: "İSDER verilerine göre ise 70 bin forklift var. Toplam tahmini faal konumda çalışan tescil zorunluluğu olan 153 bin adet forklift ve iş makinesi bulunuyor. TOBB üyesi kuruluşların İMDER ve İSDER'e ilettiği farklı tescil fiyatlandırma uygulamaları nedeniyle maalesef müşterilerimiz ve TOBB üyesi kuruluşlar çok zorunlu olmadıkça tescil işlemlerini yerine getiremiyor. Tescil oranı yüzde 50'leri bile bulmuyor." Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle tescil fiyatlarının asgari ücretin 6'da birini geçmemesi kararı alındığını bildiren Divriş, yaptıkları girişimler sayesinde tescil fiyatlarının 100 liraya kadar inmesini sağladıklarını, bunun ardından iş makineleri ve forkliftlerin tescilinde artış beklediklerini vurguladı. İş makinelerinin satın alındıktan sonra bir ay içinde tescil zorunluluğu olduğunu kaydeden Divriş, denetim konusunun daha sıkı tutulması için Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.