İran'a yeni sınır kapısı açılıyor

İran'a yeni sınır kapısı açılıyor

Komşularıyla sıfır sorun politikasıyla bölgesinde barış havzası oluşturan Türkiye, İran ve Azerbaycan ile yeni ve tarihi bir sayfayı daha açıyor....

Komşularıyla sıfır sorun politikasıyla bölgesinde barış havzası oluşturan Türkiye, İran ve Azerbaycan ile yeni ve tarihi bir sayfayı daha açıyor. İran ile Türkiye arasında bugün ikinci bir sınır kapısı daha açılıyor. Daha önce sadece demiryolu geçişine imkan sağlayan Kapıköy-Razi sınır kapısı, bugünden itibaren yolcu ve araç trafiğine de imkan sağlayacak. Böylelikle, sınır hattında kaçakçılığın da önüne geçilerek, iki ülke arasında yasal yolla ticaret sağlanacak.

Üç Dışişleri Bakanı toplanacak

Türkiye ile İran arasında yaklaşık 400 yıldır hiç değişmeden duran sınırdaki yeni kapının açılışını, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile tören için Van?a gelecek olan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber el Salihi yapacak. Kaynaklar, yeni sınır kapısı ile kaçakçılığın engellenmiş olacağına da dikkat çekerek, sınır illerindeki 30 milyar dolarlık ticaretin, yaklaşık 50-100 milyara çıkacağını dile getirdiler. Ardından iki bakan, Azerbaycan, İran, Türkiye ve Irak?a olan yakınlığı ve halkının yüzde 85?inin Azeri kökenli olmasıyla dikkat çeken Urumiye kentine geçecek. Urumiye, Türkiye, İran ve Azerbaycan ilişkilerinde dönüm noktasını oluşturacak bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Geçen yıl İstanbul?da Ekonomik İşbirliği Örgütü?ne üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları zirvesinde alınan bir karar gereği, İran, Azerbaycan ve Türkiye, ilk kez ?Üçlü Dışişleri Bakanları? toplantısı yapacak. Toplantının ana gündem maddesini ise Kafkas politikaları ve ekonomik, ticari ilişkiler oluştururken, yeni sınır kapısı üzerinde yapılacak ticaret masaya yatırılacak. Kaynaklar, gelecekte üç ülkenin, yeni kapının Irak ile yapılacak ticarette de kullanılabileceğini dile getiriyorlar. Görüşmelerde, Karabağ sorunu da masaya yatırılacak. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.