Irak lojistik çalışmaları istenilen düzeye ulaştı

Irak lojistik çalışmaları istenilen düzeye ulaştı

Komple tır sevkiyatı ile düzenli parsiyel nakliye çalışmaları ile devam etmekte olan ihracat çalışmaları Kuzey Irak şehirlerinin başta Erbil olmak üzere tamamına ulaşım sağlanacak şekilde yürütülmektedir.

Ülkemizin yurtdışı ihracat ile ihracata bağlı lojistik alanında işbirliği yaptığımız Avrupa ve Asya ülkelerinin tamamı ile olduğu gibi Ortadoğu ülkesi ve aynı zamanda güney sınır komşularımızdan olan Irak ile de olağan ticari faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bilhassa Irak’ın kuzeyinde yer alan bölgesel yönetime bağlı iller ağırlıklı olmak üzere ihracat verilerimiz yıllık bazda oldukça yüksek düzeylere ulaşmıştır.

Türkiye’den Irak’a genel itibarı ile karayolu üzerinden yapılmakta olan ticaret kapsamında lojistik çalışmalarını ülkemizde çalışmalar yapan Türk ve Irak nakliye firmaları ortaklaşa yürütmektedirler. Komple tır sevkiyatı ile düzenli parsiyel nakliye çalışmaları ile devam etmekte olan ihracat çalışmaları Kuzey Irak şehirlerinin başta Erbil olmak üzere tamamına ulaşım sağlanacak şekilde yürütülmektedir. Üretim bölgelerimizden Kuzey bölgesel yönetime bağlı illerin yanı sıra merkezi yönetime bağlı Bağdat, Basra ve Musul gibi Arap şehirlerine de önemli oranda sevkiyatlar gerçekleşmektedir.

Irak’ın üretime yönelik imkan ve alt yapı çalışmalarının yetersizliği nedeni ile temel tüketim mamulleri başta olmak üzere sağlık ve medikal malzemelerinden sanayi ekipmanlarına, iş makinası gruplarından tekstil sanayine varıncaya kadar binlerle ifade edilen ürün çeşidini yurt dışından ithal etmek durumunda bulunuyor olması hem fiyatlarının makul hem de mesafenin kısa bulunmasına bağlı olarak en fazla ithalatı yine Türkiye’den temin etmektedir.

Türkiye’den Irak’a yapılan sevkiyatlar genel itibarı ile Habur sınır kapısı üzerinden karayolu tır ve kamyon taşımacılığı yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz genelinde faaliyet gösteren bir çok lojistik şirketi Irak nakliye konusuna özellikle eğilerek gerek standart komple tır ve parsiyel nakliye gerekse gabari dışı ağır nakliyat, frigo tır taşımacılığı ve konteyner nakliyesi gibi alanlarında tamamında destek hizmetleri sunabilir pozisyonda yer almaktadırlar.

Irak’a lojistik çalışmaları ülkemizden yapılan ihracat düzeyinde olmasa da Avrupa ülkelerinden de önemli ölçüde sevk işlemleri yapılmaktadır. Bu tür sevkiyatlarda yine ülkemiz üzerinden transit geçişli olarak sağlanmakta olup müşteri taleplerine bağlı olarak aktarmalı veya direkt servis yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Üçüncü ülke yük taşımaları da diğer taşımalarda olduğu gibi Türk ve yabancı plakalı taşıma araçları ile yapılmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin uluslararası nakliyat

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.