Irak Hava Sahasında Uçuş Kısıtlaması Kaldırıldı.

Irak Hava Sahasında Uçuş Kısıtlaması Kaldırıldı.

Birleşik Devletler Federal Havacılık İdaresi (FAA), DEAŞ ile silahlı çatışma nedeniyle meydana gelebilecek risklerden dolayı, Irak hava sahasında tüm yüksekliklerde, ABD sivil uçuş operasyonlarını yasaklamıştı.

Irak Ulaştırma Bakanı Kazem Finjan el Hamami Pazar günü yaptığı açıklamada, DEAŞ’in koalisyon güçleri tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından Irak hava sahasındaki uçuş kısıtlamalarını azaltıldığını söyledi.
Hamami, FAA’nın, ABD hava araçlarının Irak hava sahasında uçuşlarına devam etmesini kısıtlayan ikazı değiştirdiğini ancak bazı kısıtlamaların hala devam ettiğini söyledi.

FAA tarafından Cumartesi günü yapılan basın açıklamasına göre, ‘Irak’ın belirli bölgelerinde savaş olasılığı nedeniyle oluşan tehlikeli durum ve aşırılık yanlısı / militan tehdidi.’ sebebiyle, Irak’taki uluslararası uçuşlarda güvenliği sağlamak için 26.000 fit yüksekliğin üzerinde kalınması gerekiyor.

Hamami, Bağdat Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan açıklamada, değiştirilen düzenlemeyle Irak hava sahasında ABD uçaklarının uçuşlarına devam edebileceğini belirtti ve bu hareketin diğer ülkelerle de uyum teşvik etmesini umduğunu söyleyerek ekledi: “Bu duyuru, küresel havayollarının istediği yere uçmak için Irak hava sahasını kullanabileceği anlamına geliyor” dedi. Hamami’nin uçuş ambargosunun kaldırılması yönündeki duyurusu, Irak güçlerinin ve Başbakan Haydar el-Abadi’nin Irak’ın DEAŞ’ten kurtuluşunu ilan etmesinin hemen ardından geldi. Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından yayınlanan Çatışma Bölgesi Bilgi Bülteninde ise, “Terör örgütlerinin varlığı ve sürmekte olan yüksek yoğunluklu askeri operasyonlarda kasıtlı hedefleme ve sivil uçakların yanlış tanımlanması riskleri bulunmakta.”dendi ve Irak hava sahasındaki uçuşların 24.000 fit yüksekliğin üzerinde kalması konusunda uyarıda bulunuldu. Kürdistan Bölgesi’ne yapılan uçuşlar ise Bağdat yönetimi tarafından alınan ‘uluslararası havayollarının Erbil ve Süleymaniye havaalanlarına giriş-çıkış yapmalarını yasaklayan’ kararla, sınırlı kalmaya devam ediyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.