İhracatla büyümenin yolu lojistikten geçiyor

İhracatla büyümenin yolu lojistikten geçiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 10. Kalkınma Planı’nda, öncelikli dönüşümü planlanan 9 sektörden biri taşımacılık ve lojistik oldu....

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 10. Kalkınma Planı’nda, öncelikli dönüşümü planlanan 9 sektörden biri taşımacılık ve lojistik oldu. Lojistik sektörü için kritik öneme sahip olan bu gelişmeyi değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “ Taşımacılık ve lojistik sektörünün Kalkınma planında ve öncelikli dönüşümü planlanan sektörler arasında yer alması çok önemli bir gelişme. Türkiye’nin milli rekabet gücü lojistikten geçiyor” dedi.

Nakliyeciler Derneği (UND), Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ’10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda, öncelikli dönüşümü planlanan 9 sektör arasında taşımacılık ve lojistiğin de olmasını memnuniyetle karşıladı. UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “ Lojistik ve taşımacılık sektörü hem Ulusal rekabet gücümüz ve ihracatımız için büyük önem taşıyor. Sayın Başbakanımızın açıkladığı kalkınma planında öncelikli dönüşümü planlanan sektörler arasında yer almamız, Türkiye’nin milli rekabeti açısından son derece faydalı bir gelişme” dedi.

“Lojistik ilk kez,  devlet politikası haline geldi”

UND Yönetim Kurulu Başkanı, taşımacılık ve lojistik sektrörünün 10. Kalkınma Planı’nda yer almasını şu cümlelerle değerlendirdi: “Sayın Başbakanımızın açıklamalarında lojistik alanında tüm kurumlar arasında eşgüdümün sağlanacağını ifade etmiş olması, şu anda çok başlı olarak yürümekte olan ve yakın gelecekte verimlilik tartışmalarını beraberinde getirecek dağınık yapının toparlanması yönündeki kararlılığı ortaya koydu. Lojistik hedeflerin ilk kez resmen bir devlet politikası haline gelmiş olması, sektörümüz adına son derece memnuniyet verici bir yaklaşım oldu. Özellikle Türkiye’nin, Dünya Bankası’nın 160 ülkeyi değerlendirdiği Küresel Lojistik Performans Endeksi sıralamasında 2023 yılında ilk 15 ülke içinde yar alması hedefinin, ülkemizin kalkınma hedeflerinin temel performans göstergeleri arasında yer alması, bizler için çok heyecan verici. Ülkemizin kalkınması ve rekabet gücü için lojistik altyapılar ve sistemler büyük önem taşıyor. Son yıllarda karayolları, demiryolları, denizyolu ve havayollarına yapılan yatırımlar hâlihazırda ekonomimizde tarihi gelişmelerin önünü açtı.”

Lojistik performansı güçlü olan ülkelerin ekonomileri de hızlı gelişiyor

“Dünyada gelişmiş ülkelerin tamamının, bahsettiğimiz Küresel Lojistik Performans sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz” yorumunda bulunan Nuhoğlu, ekonomik büyüme ve lojistik performansının birbirine paralel geliştiğini ve bunun tesadüf olmadığını söyledi. Nuhoğlu, dış ticaretle kalkınma modelini seçmiş olan Türkiye’nin ihracatını hedef pazarlara etkin şekilde ulaştıracağı alternatif güzergâhların araştırılmasından, ülke ve sektör bazındaki ihracat hedeflerinin Karayolu Taşımacılığı Kotaları ile eşleştirildiği bir çalışmanın yapılmasına kadar, sektörün yıllardır talep ettiği birçok projenin kalkınma planımız dâhilinde önümüzdeki 5 yıl için kamu planlarına yerleştirilmesinin önemini vurguladı.

“Kamu ve özel sektör aynı dilden konuşacak”

Çetin Nuhoğlu, taşımacılık ve lojistik sektörü ile ilgili eylem planlarının, kamu ve özel sektörden tüm paydaşların ortak kararı, önerileri ve uzlaşıları temelinde, reel sektör kaygıları ve rekabet gücü unsurları gözetilerek, aynı zamanda gerekli bütçelendirme çalışmaları yapılarak belirlendiğini, bu süreçte UND’nin de çeşitli sektörel projeler sunarak kalkınma hedeflerimize katkılar sağladığına dikkat çekti.  Nuhoğlu lojistiğin her alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun, sektörün ve ekonominin performansına doğrudan etki ettiğini, yapısal dönüşüm programının ana unsurunun bu koordinasyonu sağlayacak yapıları kurmak olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

500 milyar dolar ihracat hedefinin formülü

Küresel ekonomik gerçeklerle bağlantılı bakış açısını yansıtan 10.Kalkınma Planı eylem planları arasında, özellikle UND’nin son yıllarda kamu gündemine taşıdığı uluslararası karayolu taşımacılığında karşılaşılan güzergâh ve mod zorlamaları, kota sınırlamaları, çeşitli isimler altında alınan ilave ücretler gibi engellemelerin farklı uluslararası platformlarda bertaraf edilmesi gibi hedeflerin zikredildiğinin altını çizen Nuhoğlu, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için şu önerilerde bulundu: “2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirecek uluslararası lojistik ağlara henüz sahip değiliz. Küresel Lojistik Performans Endeksi’nde 2010’dan 2014’e, 39. sıradan 27. sıraya çıktık fakat 2012’den 2014’e 27. sıradan 30. sıraya geriledik. Komşu coğrafyalarda rakiplerimiz lojistik performansını sürekli artırmaya çalışıyor. Haksız ve ayrımcı engellemelerle rekabet gücümüzü yok etmek için yoğun gayretleri, lojistik performansımızda, özellikle zamanında sevkiyat ve teslim ve sınır-gümrük işlemlerinin etkinliği alanlarında performansımız düşerken, sektör firmalarımızın hizmet kalitesi ve geniş çaplı ulaşım altyapısı yatırımlarımız performansımıza olumlu yansıyor. Lojistik performansımızın, dış ticaretimizin gelişimine dayalı kalkınma modelimiz çerçevesinde mili bir politika haline gelmiş olması bizleri mutlu etti.”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.