İhracatçıdan tüm dünyaya istikrar mesajı

İhracatçıdan tüm dünyaya istikrar mesajı

İhracatçılar binlerce mektupla yabancılara mesaj verecek: Tüm kurumlarımız iş başındadır, çalışmaktadır!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve 65 bin ihracatçının bağlı olduğu ihracatçı birlikleri, millet iradesine ve demokrasiye yönelik yapılan darbe girişimine karşı ortak tavır sergiledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde ve TİM’e bağlı 60 ihracatçı birlik başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, darbe girişimi ve FETÖ lanetlendi. 65 bin ihracatçının her şeye 14 Temmuz’da kaldığı yerden ama daha fazla gayretle devam ettiklerini söyleyen Büyükekşi şöyle devam etti: 

“Milletimizin sağladığı birlik ve beraberlik kendisini ekonomide de, ihracatta da gösterecektir. İş dünyası ileriye bakarak yoluna sağlam adımlarla devam edecektir. İhracatçılarımız yurtdışındaki alıcılarına siparişlerini hiçbir şey olmamış gibi zamanında teslim edecektir. Geçen haftaya göre ihracatımız ilk 3 günde yüzde 33 artış göstermiştir. Önümüzdeki dönemde yine en önemli ticaret partnerimiz olan AB ile ikili siyasi ve ticari ilişkilerimizin aynı şekilde devam edecektir.” 

‘Bütün tedbirler alındı’ 

Büyükekşi’nin okuduğu ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Hükümetimiz, Merkez Bankası ve ilgili kuruluşlar tarafından finansal istikrarı sağlamaya yönelik bütün tedbirler alınmıştır. IMF, bu tedbirlerin alınmasını takdirle karşıladığını açıklamıştır. Benzer açıklamaları, Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası kuruluşlardan da bekliyoruz. Milletimizin sağladığı birlik ve beraberlik kendisini ekonomide de, ihracatta da gösterecektir. İş dünyası ileriye bakarak yoluna sağlam adımlarla devam edecektir.”

‘S&P beklemeliydi’ 

Darbe girişimi sonrası işlerin normal şekilde sürdüğünün altını çizen Büyükekşi, “İlk günlerde bazı ortaklarımız siparişlerin zamanında yüklenip yüklenemediğini sordular. Biz de onlara güvence verdik ve öyle oldu. Ödemelerde ya da ithalatta da bir sorun olmadı” diye konuştu. Büyükekşi konuşmasında S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu indirmesini de değerlendirdi. Zamanlamanın doğru olmadığını söyleyen Büyükekşi, “Hükümetimiz tarafından ekonomik anlamda atılacak adımların beklenmesi gerekirdi” dedi. 

‘OHAL ekonomiyi etkilemeyecek’ 

Büyükekşi, OHAL uygulamasının ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını kaydederek şunları söyledi: “Bu karar, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde istikrarın ve güvenliğin hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi adına alınmıştır. Benzer bir karar 8 aydır Fransa’da uygulanmıştır, 6 ay da uzatılmıştır. Bu süre zarfında hukukun üstünlüğünün ve demokratik hak ve özgürlüklerin devam edeceği Cumhurbaşkanımız tarafından altı çizilerek vurgulanmıştır. Ayrıca, ekonominin dinamiklerinde normal işleyişi bozacak herhangi bir değişim yaşanmayacağına olan inancımız tamdır. Zaten OHAL’in ilan edilenden daha kısa sürebileceğine yönelik açıklamalar bizi memnun etti.”

Ege’nin mektupları postaya verildi 

TİM’in yol haritasının bir parçası olarak Ege İhracatçı Birlikleri de başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’den ithalat yapan 206 ülkedeki alıcılara mektup göndererek bilgilendirme yaptı. Açıklamada görüşlerine yer verilen EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, yurt dışındaki alıcıların, Türkiye’deki gelişmelerden hızlı ve doğru bilgi sahibi olmaları için böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, tüm ithalatçılara, Türkiye’de demokratik rejiminin kesintisiz devam ettiğini ve seçilmiş hükümetin iş başında olduğu mesajını verdiklerini kaydetti. Kızılgüneşler, mektupta, “Türkiye’de demokratik rejim devam ediyor, asayiş berkemal. Türkiye, her zaman olduğu gibi tüm dünya için istikrarlı ve stratejik bir çözüm ortağı olmaya devam ediyor” vurgusunu yaptıklarını vurguladı.

İhracatçıların 7 maddelik yol haritası

1. 16 Temmuz’da Panama ve Guatemala’ya ticaret heyetimiz gönderilmiştir. Yakın zamanda açmayı planladığımız Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili çalışmalara ara vermeden devam edilecektir. 

2. Dün ihracatçı birliklerimiz aracılığıyla 65 bin ihracatçımıza örnek bir mektup gönderilmiştir. İhracatçılarımız bu mektupları yurtdışındaki alıcılarına iletmeye başlamıştır. Bu mektupta, Türkiye ekonomisinin tüm kurumlarıyla her zamanki gibi hatta daha etkili bir şekilde çalışmaya devam ettiği, ekonomimizde hiçbir şeyin 14 Temmuz’dan farklı olmadığı vurgulanmıştır. 

3. Türkiye’deki tüm yabancı misyon şefl erine de durumu anlatan bir mektup hazırlanmıştır. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu mektuplar, bu hafta içinde herkese ulaştırılacaktır. 
4. Duruşumuzu dünyadaki iş çevrelerine duyurabilmek için yurtdışındaki muhatap STK’lara da aynı şekilde bir mektup hazırlanmıştır. 

5. Tüm dünyaya ulaşan yabancı yazılı ve görsel medya kuruluşlarına da yine bu hafta içerisinde birer mektup bugün gönderilmiştir.

6. TİM’in yabancı yayını olarak 6 yıldır her ay yayınlanarak yüzbinlerce kişiye ulaşan Turkish Perspective dergisi, özel bir sayı yayınlayarak sesimizi tüm dünyaya duyuracaktır. 

7. Yakın zamanda ülkemizdeki bütün Büyükelçileri davet edeceğimiz bir organizasyonun hazırlıklarına da başlanmıştır.

DÜNYA GAZETESİ

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.