İhracat, otomotiv üretimini frenliyor

İhracat, otomotiv üretimini frenliyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre bu yılın ilk yarısında ağır ticari araçlar da dahil toplam satışlar yüzde 54 oranında artışla 445 bin...

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre bu yılın ilk yarısında ağır ticari araçlar da dahil toplam satışlar yüzde 54 oranında artışla 445 bin adedi aştı. Haziran ayındaki toplam satışlar, ağır ticariler ile birlikte 85 bin 689 adet olarak gerçekleşirken, 109 bin 189 adetlik araç üretimi yapıldı. İhracat ise 70 bin 705 adette kaldı. Yılın ilk 6 ayındaki üretim 621 bin 695 adet olurken, geçen yıla oranla artış oranı yüzde 14 oldu. Haziran ayındaki üretim artışıysa yüzde 8’de kaldı.

Avrupa pazarı düzelemiyor

Bu yılın ilk yarısında toplam 417 bin 348 adet araç ihracatı gerçekleştirilirken, 399 bin 251 adet aracın ihraç edildiği geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 5’te kaldı. Binek otomobil ihracatıysa, 232 bin 138 adetle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2’lik “azalma” gösterdi. Bununla birlikte haziran ayında toplam ihracat ve binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4’erlik artışlar kaydetti.

İhracattaki bu azalmanın, AB pazarlarında durgunluğun sürmesinden kaynaklandığına dikkat çekilirken, iç pazardaki hareketliliğe rağmen ihracatın üretimi olumsuz etkilediği ifade edildi. Buna karşılık, büyük kamyon, minibüs, midibüs ve otobüs gibi ticari araç üretimlerinin, toplam ve binek otomobil üretimin üzerinde bir hızla arttığını ortaya koydu. Nitekim yılın ilk yarısında büyük kamyon üretiminde yüzde 145, minibüste yüzde 45, midibüste yüzde 42, küçük kamyonda yüzde 37 ve otobüste yüzde 35 artış yaşandı.

Ticari araçlarda, özellikle de ağır ticarilerde satışların büyük bölümünü yerli üretim modeller üstlenirken, binek otomobilde ağırlık halen ithallerden yana.

Türkiye’de üretilen binek otomobil model sayısının düşük oluşu, yılın ilk yarısında ithallerin payını yüzde 69 seviyesine çıkarttı. İlk altı ayda satılan 289 bin 746 otomobilin sadece 89 bin 601’i yerlilerden oluşurken, 200 bin 145 adedi ithal. Bununla birlikte binek otoda ithallerin payı, geçen yıla göre sadece yüzde 1’lik artış kaydetti. Nitekim geçen yılın ilk yarısında satılan 186 bin otomobilin 59 bin 686 adedi yerliydi ve ithallerin oranı da yüzde 68’di.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.