İhracat 2012'ye de hızlı başladı

İhracat 2012'ye de hızlı başladı

Böylece 2011 yılının Ocak ayında 9 milyar 612,9 milyon dolar olan ihracat geçen ocakta 10 milyar 554,8 milyon dolara yükseldi. İhracat son 12 aylık dönemde...

Böylece 2011 yılının Ocak ayında 9 milyar 612,9 milyon dolar olan ihracat geçen ocakta 10 milyar 554,8 milyon dolara yükseldi. İhracat son 12 aylık dönemde ise yüzde 17,6 artarak 115 milyar 605,7 milyon dolardan 135 milyar 958 milyon dolar düzeyine ulaştı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 yılından aldıkları moral ve motivasyonla 2012'ye hızlı bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Yıl sonu ihracat büyüme hedeflerinin yüzde 12 olduğunu açıklayan Büyükekşi, "Ocak ayında en fazla ihracatı, 1,61 milyar dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1,31 milyar dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1,26 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı." dedi. Ocakta tarım sektörü 1,52 milyar dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay alırken, 8,76 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörünün payı yüzde 83 oldu. Madencilik sektörü ise 276 milyon dolar ile toplam ihracattan yüzde 2,6 pay aldı. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1,04 milyar dolar ile Almanya oldu. Almanya'ya ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artış gösterdi. Bu ülkeyi 752 milyon dolar ile Irak ve 625 milyon dolar ile İngiltere takip etti. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yüzde 1 gerilerken, Afrika ülkelerine ihracatta yüzde 23 artış gözlendi. Büyükekşi uluslararası kurumların Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerine katılmadıklarını belirterek, "TİM olarak Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 4'lük büyüme hedefini yakalayacağını bekliyoruz. 2012 yılının üçüncü çeyreğinden sonra bu beklentinin revize edilerek daha yukarılara taşınacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Nihai iç talep kontrollü olarak yavaşlarken, ihracat artışının büyümeye katkısındaki artışın sürdüğünü vurgulayan Büyükekşi, "Gururla ifade edebiliriz ki ihracat büyümede giderek belirleyici oluyor. Bu olumlu ve istenilen dengeyi sağlamada TL sepet kurunun 2,10-2,15 seviyesi büyük rol oynuyor." değerlendirmesini yaptı. Büyükekşi'ye göre, cari açık ve enflasyon bir dönem sonra kontrol altına alınmış olacak. Kurların çok hızlı inip çıktığı gözleniyor. Kurların yerlerde süründüğü bir durumda ihracatın zarar göreceği uyarısında bulunan Büyükekşi, "İstikrar talebimizi tekrarlamakta fayda görüyoruz." dedi. Demir, çelik, otomotiv, makine ve kimya sektörlerinde ara malı ithalatının yoğun olduğu tespit edilmiş ve bu sektörlerde teşviklerin uygulanması için eylem planları hayata geçirildiğine de dikkat çeken Büyükekşi, "Dünyadaki krizden avantajlı çıkmak için sektörlerimizin bu teşviklere ihtiyacı var. Bu ayın ortasında açıklanmasını beklediğimiz yatırım teşviklerinin cari açık meselesini orta vadede çözecek çapta olmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Adem ELİTOK-ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.