İlhan Karaçay

İlhan Karaçay

Hollanda'dan Mersin ve Antalya'ya tarım yatırımı çıkarması

Hollanda’da faaliyet gösteren, ‘Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği’ ile, Raad International’ın birlikte organize ettikleri Mersin ve Antalya gezisinde, tarım sektöründe yatırım yapmak isteyenlere imkânlar gösterilecek.

2013 yılında kurulmuş olan ‘Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği’, iki ülke arasındaki ticari konularda birleştirici bir rol oynamaktadır.
Vakıf, taraflara mali ve hukuki konularda yaptığı bilgi yardımlarının yanında, iki ülkedeki yatırımcıları da teşvik etmek için programlar yapmaktadır.

Geçen yıl Ekim ayında yatırımcıları Antalya’ya götüren ve çeşitli anlaşmaların yapılmasında yardımcı olan Vakıf, bu yıl da, bu kez Mersin ve Antalya’ya bir çıkarma yapacak.

ethem-emre-ziyaret.jpeg

Ethem Emre’nin (Önde solda) Başkanlığını yaptığı Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği, geçen yıl kalabalık bir heyet ile Antalya’daki Yörex Yöresel Ürünler Fuarı’nı ziyaretleri sırasında.

Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkanı Ethem Emre, Hollandalı üretici ve yatırımcılara bir çağrı yaparak, “Meyve, sebze ve bahçecilik branşlarına ilgi duyuyorsanız, bu geziye mutlaka katılın” dedi ve şöyle devam etti:

“Hollanda ve Türkiye’nin 400 yılı aşkın bir süredir diplomatik ve ekonomik ortaklıkları var. 84 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’nin iç pazarı çok ilginç. Aynı zamanda Avrupa Gümrük Birliği üyeliği ve AB aday üyeliği sayesinde Avrupa’ya ihracat için fırsatlar da bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye, Asya, Ortadoğu ve Rusya’ya açılan bir kapıdır.
Özellikle meyve ve sebze sektörü fırsatlar sunmaktadır. Türkiye 2017 yılında 30 milyon tonun üzerinde sebze ve 22,2 milyon ton meyve üretti. Bu sayılar tabii ki büyüyor. Türk bahçeciliği, hem kendi ülkesinde büyüyen orta sınıf için, hem de ihracat için giderek daha fazla modernleşiyor ve büyüyor. Antalya’da her yıl düzenlenen Bahçecilik Fuarı, Hollandalı ve Alman tedarikçilerin bu pazarlara nasıl ulaştıklarını gösteriyor. Bu, yetiştiriciler için olduğu kadar sera ve yetiştirme ürünleri tedarikçileri için de geçerlidir.

Ayrıca Türkiye, tarım sektörünü bir büyüme sektörü olarak tanımlamıştır. Bu da, sektördeki politikaya öncelik verildiği anlamına gelir. Tarımda yıllık %2,5 büyüme öngörüyorlar.
Türkiye’nin sunduğu imkânları saatlerce anlatabilirim. Ama bunun yerine girişimcilere bizzat göstererek anlatmayı tercih ederim. Bu nedenle girişimcileri 16 ekimde Mersin ve Antalya’ya yapacağımız seyahat davet ediyorum.”

raad.webp

RAAD INTERNATIONAL

Hollanda pazarına yeni giriş yapanlara, ilk adımdan son adıma kadar rehberlik yapan, ofis kurmaktan, finansal kurumlar ve vergi daireleriyle ilişki kurarak, sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesine yardımcı olan RAAD International, sağduyu ve profesyonelliği garanti eden bir kurum olarak, konuklara yardımcı olacak.
RAAD International’ın uzmanları, sunduğu finansal ve vergi teşvikleri ile devlet desteği sağlayan stabil ve sağlam ekonomiye sahip olan Hollanda’da, sürekli olarak kanun ve mevzuatı takip ediyor, güncellemeler hakkında müşterilerini bilgilendiriyor, müşterilerine akıllı çözümler üretiyor ve tavsiyelerde bulunuyor. Raad International, Hollanda mevzuatı ile ilgili bilinmesi gereken tüm konular hakkında yönlendirme yapan, tüm bilgi birikiminin tek çatı altında toplandığı bir kurum olarak da göze çarpıyor.

MERSİN-ANTALYA PROGRAMI

16 Ekim Pazar günü Mersin’e giriş. 17 Ekim pazartesi günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanma. Aynı gün öğleden sonra, salı, çarşamba ve perşembe günleri Mersin’deki tarım sektörü yetkilileri ile görüşmeler. 20 Ekim Perşembe günü öğleden sonra, Antalya’da ‘InterFresh Eurasia’ fuarını ziyaret ve katılımcılar ile görüşmeler.

Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği, katılımcılar ile sürekli ilgilenilecek, üreticiler, ihrcatçılar ve ithalatçılar ile resmi kuruluşlar arasında diyalog sağlayacak.

Mersin ve Antalya gezisine katılmak isteyenler, uçuşlar, yerel taşıma, rehber/tercüman, öğle ve akşam yemekleri dahil 2.200 Euro ödeyecekler.

Başvuru için, [email protected] veya [email protected]
email adreslerine yazabilirsiniz.

ayhan-kiziltan.jpegMERSİN TİCARET ODASI BAŞKANI’NDAN MESAJ

Sunduğu finansal ve vergi teşvikleri ile devlet desteği sağlayan, stabil ve sağlam bir ekonomiye sahip bir ülke olan Hollanda’dan, Mersin’e gidecek olanları nelerin beklediğini, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’a sordum. Kızıltan’ın Hollanda’dan Mersine gidecek olan yatırımcılar için göndermiş olduğu mesajı şöyle:

“Mersin’imizin yurt dışındaki gönüllü elçisi dostum İlhan Karaçay, 16 Ekim 2022 tarihinde buraya gelecek olan Hollandalı yatırımcılar ile ilgili olarak görüşlerimi sormuş. Bunun için şatafatlı sözler söylememe hiç gerek yok sanırım.

Yöremize, hem de yatırım yapma amacıyla gelecek olan misafirlerimizi, tabii ki turistik gezi yapacak olan bir kafile olarak değil, gerek ihracat, ithalat ve gerekse iş sahası açma konusunda sağlayacakları imkânlar için özenle konuk edeceğiz.

Mersin, tarım-gıda alanında yatırım yapmak isteyen yabancı firmalara her türlü desteği ve danışmanlığı verecek bir Ticaret Odasına sahiptir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Gerekli B-to-B görüşmelerinden sektör temsilcileri buluşmalarına, yatırım fırsatlarından tüm yatırım danışmanlığı ve resmi kurum görüşmelerine kadar her süreçte yatırımcılara destek vermeye hazırdır.
Hollanda’dan gelecek olan kafile ile birlikte, onlara başkanlık yapacak olan Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre ve dostum İlhan Karaçay’ı da kucaklamayı dört gözle bekliyorum.

Mersin’e yatırım yapmanın çok akıllı bir iş olduğunu daha iyi anlatabilmek için
Aşağıdaki fotoğrafta yazılı olan 10 etkili nedeni, ben dört fazlasıyla şöyle sıralayabilirim:

word-image-8853-6.webp

1. İklim koşullarının iyi olması sayesinde erkencilik sağlanması, ürün eşitliliğinin çok olması, düşük sıcaklıklar nedeni ile birçok yerde yetiştirilemeyen muz ve turunçgil gibi tropik ve subtropik meyvelerin yetişebilmesi,

2. Sebzecilik ve örtü altı ( sera) yetiştiriciliğinin gelişmiş olması,

3. İyi tarım ve organik tarım yapılmasına uygun toprak koşullarına sahip olması. Sulanabilir alanların fazla olması.

4. Üreticilerin yeniliğe açık olması ve yeni gelişmeleri hızlı bir şekilde uygulamaya aktarması,

5. Stratejik konumu, Serbest Bölgesi ve Mersin limanı sayesinde iç ve dış pazarlara ulaşım imkânlarının yüksek oluşu. Güçlü lojistik sektörün varlığı ve 2022 yılı sonunda uçuşların başlayacağı geniş kargo kapasiteli Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanının hizmete girecek olması. (Böylece katma değeri yüksek taze sebze ve meyvenin- kiraz, çilek gibi- daha kısa sürede AB pazarları başta olmak üzere dünya pazarlarına ulaşacak olması .)

6. Tarımsal ihracatın %40’a varan kısmının Mersin’den yapılıyor olması.

7. Tarla Ziraatında ihracata yönelik yeni bahçelerin kurulmasına elverişli potansiyelin varlığı,

8. Yer altı ve yer üstü sulama kaynaklarının zengin olması,

9. Tarımsal ürün çeşitliliğinin çok olması, nemli iklimi sebebiyle karasal iklimlere oranla dekara verim en üst seviyede olması.

10. Hasat sonrası ürün işleyen tarıma dayalı tarım ve gıda sanayinin varlığı

11. Düzenli organize edilen ve uluslararası hale gelen Tarım-Gıda Fuarının olması (Mersin Tarım Fuarı 08-12 – 2022’de)

12. Kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri sektöründe hızla ilerleyen ve yükselen bir kent olması. Yumuşak iklimi ile doğal sera olan Mersin dış mekan süs bitkilerinin ve kesme çiçek ( gül başta olmak üzere) üretiminde düşük maliyet ve yükselen pazarlara yakın olması ve hızlı erişim imkanı sunması. Yeni hava limanı bu konuda bu sektörü daha da hızlandıracaktır.

13. Bakliyat sektöründe bir merkez olması.

14. Türkiye’nin ilk ve tek Tarım-Gıda Teknoparkına (agropark) sahip olması. Ar-ge projesi olan tarım-gıda firmalarına ofis ve üretim sahası tahsisleri başladı.

Bu yazı toplam 1133 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.