Hollanda, kuralları gevşetecek

Hollanda, kuralları gevşetecek

Ekonomik krizden etkilendiklerini belirten Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager tedbir olarak vergi kolaylıkları dahil ticaretin önündeki engelleri kaldıracaklarını...

Ekonomik krizden etkilendiklerini belirten Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager tedbir olarak vergi kolaylıkları dahil ticaretin önündeki engelleri kaldıracaklarını açıkladı. Hollanda'da yaşayan Türk işadamı Mehmet Kabakyer'in başkanlığını yaptığı Hollanda Genç İşadamları Federasyonu'nun (HOGİAF) bu yıl ikincisini düzenlediği 'Zirvedeki 100 Türk işadamı' toplantısı, Utrecht kentindeki Rabobank binasında gerçekleşti.

Maliye Bakanı Şimşek toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'nin son dönemlerde komşu bölgelerin yanı sıra dünyanın diğer tüm pazarlarında da aktif bir rol aldığını söyledi. Dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizden Türkiye'nin en az zararla çıkan ülke olduğunu belirten Şimşek, "2001 yılında Türkiye'de yaşanan kriz bize ciddi tecrübe kazandırdı. Bu yüzden son uluslararası krizi diğer ülkelere oranla hafif atlattık." diye konuştu.

HOGİAF tarafından geçen sene düzenlenen programa da katıldığını hatırlatan Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager ise, Türk asıllı işadamlarının Hollanda ekonomisine yaptığı katkıları övdü. Türk işadamlarına seslenen Kees de Jager, "Sizler önderlik yapıyorsunuz bize ve ekonomimize önemli katkılarınız var. Hollanda'nın toplum olarak zor bir yapısı var. Bir de ekonomik kriz olunca işler daha da zor oluyor. Ekonomik kriz maalesef işimizi zorlaştırdı. Bu kriz kendi kendine geçmez. El ele verip birlikte çaba gösterirsek bu krizi aşarız. Küçük bir ülkeyiz ama dünya ekonomisinde önemli role sahibiz." dedi.

Diğer ülkeler gibi Hollanda'nın da ekonomik krizden ciddi bir şekilde etkilendiğine ve bu ortamda yatırımcılara önemli görevler düştüğüne değinen Maliye Bakanı De Jager, işadamlarına yönelik vergi kolaylıkları gibi önemli açılımlar düşündüklerini dile getirdi. "Kuralları tamamen yok edelim demiyorum ama bazı kolaylıklar yapmamız lazım. Ticareti engelleyen bazı etkenleri kaldırmak istiyoruz." diyen Hollandalı bakan, bürokrasiyi ve ekstra masrafları azaltmayı desteklediklerini söyledi. De Jager, "Ekonomimiz zor durumda, bunu kabul ediyoruz. Ama büyümemiz de var ve ihracatımız da artıyor. Krizden güçlenerek çıkacağız. Ben size güveniyorum. Her zaman güvendim, siz de bize güvenebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Türkiye'de son bir yıldır işadamlarının psikolojik olarak bir değişim yaşadığını ve geçen yıl tasarrufu düşünenlerin bu yıl yatırımlara hız verdiğini kaydetti. Meral, bunun sebebinin son dönemlerde komşu ve dünyanın diğer ülkelerine yönelik ticari açılımlar olduğunu söyledi. Meral, Hollanda'daki işadamlarına "Bu ülkenin ekonomideki tecrübelerinden yararlanın ve ülke dışında ticari ataklarda bulunun." çağrısın yaptı.

HOGİAF Başkanı Mehmet Kabakyer'in ev sahipliği yaptığı toplantıya milletvekili Sophie in 't Veld, Hollanda'nın Türk asıllı milletvekilleri Coşkun Çörüz, Fatma Koşer Kaya ile 400 Türk ve Hollandalı işadamı katıldı.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.