Her gün 50 jet uçağı düşmesine eşdeğer

Her gün 50 jet uçağı düşmesine eşdeğer

 Birleşmiş Milletler 2010 yılında dünya çapındaki yol trafik kazası ölüm ve yaralanmalarını azaltmayı hedefleyen Karayolu Güvenliği...

 

Birleşmiş Milletler 2010 yılında dünya çapındaki yol trafik kazası ölüm ve yaralanmalarını azaltmayı hedefleyen Karayolu Güvenliği için On Yıllık Eylem Planı kararını aldı. On yıl boyunca, üye devletler, anahtar risk unsurları hakkında mevzuat geliştirme ve uygulama gibi alanlarda harekete geçecek.

Uluslar arası Karayolu Taşımacıları Birliği de, (IRU) Karayolu Güvenliği için On Yıllık Eylem Planı?nın resmi başlangıcının yapılacağı 11 Mayıs 2011 günü Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu?nda karayolu güvenliği ve karayolu taşımacılığı eğitimi alanında ?Karayolu Güvenliğini Etkili Biçimde Geliştirmek Üzere Karayolu Kullanıcılarının Davranışını Değiştirme? semineri düzenledi.

Açış konuşmasını yapan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, duble yolların ardından Türkiye'deki kazaların büyük ölçüde azaldığına dikkat çekti. Ve 8 yılda yapılan yatırımları özetledi. 

 IRU Genel Sekreteri Martin Marmy ise, ?Kazalarda karayolu oranı sanıldığı gibi yüksek değil. Temel nedenlerin de yüzde 80?i insan hatasından kaynaklanıyor. Bu oranın yüzde 75?i diğer yol kazalarından yüzde 25?i ise, yalnızca kamyonlardan kaynaklanan kazalar olarak öne çıkıyor. BM Yol Güvenliği Eylem Planı ile aynı tarihe rastlayan bugün nedeniyle, bizi burada ağırlayan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu?nu kutluyorum? diye konuştu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen de, IRU ile BLMYO arasında yeni bir süreç başladığını kaydederek, ?Her yıl dünyadaki en başarılı şoförler IRU tarafından ödüllendiriliyor. Bu yıl da, en fazla ödülü Türk şoförleri aldı. Ayrıca, IRU Onur Nişanı?nı en çok alan ülke de Türkiye? sözleriyle Türk sürücülerinden duyduğu gururu dile getirdi.  

Seminerin en çarpıcı tespitlerinden birini de Kızıl Haç sorumlusu Paul Emes yaptı. Emes, gelişmekte olan ülkelerdeki  trafik kazalarının azaldığına dikkat çekerek, ?Ama, orta ve düşük gelirli ülkelerde durum vahim noktalara gelmiştir. Yollardaki ölümler, dünyadaki 9. en büyük ölüm sebebi. Her yıl 1.3 milyon kişiyi trafik kazalarına kurban veriyoruz. Bunun anlamı her gün 50 jet uçağının düşmesiyle eşdeğerdir. 10 yıl içinde 5 milyon insanın hayatını kurtarmak mümkün. Bunun için gerekirse kuralları değiştirmeli, önlemleri sıkılaştırmalıyız? açıklamasını yaptı.

IRU Bölge ve Ortadoğu Daimi Temsilcisi Haydar Özkan da,  ?Kazaların yüzde 85?i insandan, yüzde 1?i ise araç hatalarından kaynaklanıyor. Ehliyet veren kuruluşlarla yapılacak işbirliği ve değişikliklerle kaza oranları geriletilebilir. IRU Academy de, karayolu güvenliği için insan faktörünün eğitilmesini hedeflemektedir.  Karayolundaki bir otobüs, 10 otomobile bedeldir. Toplu taşımanın artırılmasıyla kaza sayısının da orantılı olarak azaldığını izleyebilirsiniz? sözleriyle toplu taşımanın önemine dikkat çekti. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.