Hayli Kötü Bir Hafta Sonu

Hayli Kötü Bir Hafta Sonu

“UP” [Union Pacific/Union Pacific Railroad Company] şebekesinde çalışan marşandizlerden ikisi, geçen hafta sonu henüz kesin olarak bilinmeyen nedenlerle raydan çıktı.

Kuruluşu ta 1862 senesine dek uzanan “UP” [Union Pacific/Union Pacific Railroad Company], ABD’nin hem bir ulus devlet hem de bir süper dünya gücü kimliğine kavuşması amacıyla gerekli çarkları harekete geçiren temel taşımacılık unsurları içerisinde ilk sırayı alan şirketler arasında kabul edilir. Günümüzde, 8300’ü aşkın dizel lokomotifi (anahat ve manevra) ve üzerinde faaliyet gösterdiği kendisine ait yaklaşık 52 000 km’lik demiryolu şebekesiyle “BNSF” (Burlington Northern Santa Fe)nin ardından ülkenin 2’nci büyük demiryolu firmasıdır. 1971 yılından bu yana sadece demiryoluyla yük taşımacılığında yoğunlaşmış “UP”nin gelişimi, kuruluşunu izleyen uzun seneler boyunca Birleşik Amerika’nınki ile şaşırtıcı bir benzerlik ve paralellik göstermiştir. Dev şirketin merkezi Nebraska eyaletinin en büyük kenti olan Omaha’da bulunmaktadır.

İşte bu prestijli demiryolu şirketi, geride bıraktığımız günlerde çıkışlı-inişli köklü tarihinin en kötü hafta sonlarından birini yaşadı. Neden mi? Çünkü “UP” [Union Pacific/Union Pacific Railroad Company] şebekesinde çalışan marşandizlerden 2’si, geçen hafta sonu henüz kesin olarak bilinmeyen nedenlerle raydan çıktı da ondan!

raydan-cikan-trenler2.jpgİlk raydan çıkma olayı, 15 Mayıs Cumartesi öğleden sonrasında, Minnesota eyaletinin Albert Lea şehrinde meydana geldi. Goose Gölü yakınlarından geçerken kazaya karışan 50 vagonluk bir yük treninin 28 vagonu tam anlaşılamamış ve hâlâ araştırılan bir nedenle raydan çıktı. Raydan çıkan vagonlardan 2 tanesinden hidroklorik asit (HCl) sızdığının anlaşılması üzerine olay yerine derhal bir tehlikeli madde acil müdahale ekibi çağrıldı ve yetkililer uyarı amaçlı olarak bölgeyi boşalttılar. Gerek marşandiz personelinden gerekse de bölge sakinlerinden yaralanan kimsenin olmadığı kaza sonrasında ilerleyen günlerde yapılan açıklamada, çevreye sızan HCl miktarının 152 000 litre civarında olduğunun açıklanması doğallıkla ciddi endişe yarattı.

raydan-cikan-trenler.jpg.pngİlk olaydan yaklaşık tam 24 saat sonra, 16 Mayıs Pazar günü bu kez daha yoğun miktarda tehlikeli maddeler [asfalt, hidroklorik asit, amonyum nitrat] içeren vagonların da dizide yer aldığı bir yük treni, Iowa eyaletinin Sibley kenti yakınlarında raydan çıktı. Bir gün önceki kazanın aksine bu kazanın oluş nedeninin marşandizin geçtiği bir demiryolu köprüsünün çökmesi sonucu gerçekleştiği açıklandı. Bununla birlikte, söz konusu köprünün çöküş sebebi henüz bilinmiyor. Çöken köprü yüzünden ilgili yük treninin 47 vagonuyla lokomotifleri raydan çıktı. Yetkililerin belirttiğine göre kazayı, muhtemelen hasara uğrayan dizel lokomotiflerinin yakıtından kaynaklı ortaya çıkan bir yangın takip etti. Kısa sürede bölgeye yönlendirilen itfaiye ve tehlikeli madde acil müdahale ekiplerinin çalışmalarına başlamasıyla eşzamanlı olarak bölgenin de boşaltılmasına karar verildi. Tıpkı bir gün önceki kaza gibi bu kazada da, gerek marşandiz personelinden gerekse de bölge sakinlerinden yaralanan kimse olmadı. İlkinden daha ucuz atlatılan bu ikinci raydan çıkma hadisesinin yol açtığı çevre kirliliğinin derecesindeki büyüklükten endişe ediliyor.

Raydan çıkma olayları her ne kadar kaygılandırıcı oranda gerçekleşmeseler de, halen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki özellikle majör marşandiz arterlerinde görülen en yaygın tren kazası türü.

Diğer yandan “UP”nin internet sitesinde, şu ana dek her 2 kazaya ilişkin kamuoyunu bilgilendirici nitelikte herhangi bir açıklamanın henüz yapılmamış olması da, demiryolu camiasındaki dikkatli gözlerden kaçmadı.

Haber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.