Havada tazminat hakkı uyarısı

Havada tazminat hakkı uyarısı

Rötar mağduriyetine yönelik düzenlemeleri hatırlatan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı, ‘uçuş anlamsızlaşırsa’ yolcunun bilet ve yol masraflarının karşılanması gerektiğini vurguladı.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, uçuşlarda yaşanan gecikmeler nedeniyle doğan haklar konusunda uyarılarda bulundu. Deniz, “Uçan tüketiciye tanınan hakların ihlal edilmesi durumunda, yolcular tazminat isteminde bulunmalı” dedi. Deniz’in verdiği bilgiye göre, rötar nedeniyle randevusunu kaçıran yolcu için “uçuşun anlamsızlaşması” tazminatı bulunuyor.

Deniz, yaptığı açıklamada, yürürlükteki ‘Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmeliği’nin, yolcuların çeşitli haklarını düzenlediğini hatırlattı. Artan havayolu trafiğinin, uçuşların sıklıkla ertelenmesine yol açtığını, bu durumun da yolcuların mağduriyetine neden olduğuna dikkati çeken Deniz, tüketicilerin en çok uçuşlardaki gecikmeden yakındığını ifade etti.

UÇAK BEKLEYENE İÇECEK
Deniz, ilgili düzenlemelere göre işletmenin, uçuşlarda yaşanan gecikmeler nedeniyle gecikme süresine göre çeşitli ikramlarda bulunması gerektiğini hatırlattı. Deniz, 2-3 saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecek, 3-5 saat arası gecikmelerde sıcak ve soğuk içeceklerle birlikte kahvaltı veya yemek, 5 saat ve üzeri üzeri gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler, kahvaltı veya yemek, ek sıcak ve soğuk içecekler, ek hafif ara yemeği teklif edilmesi gerektiğini bildirdi.

Deniz, “Uçuşlarda yaşanan gecikmeler nedeniyle doğan haklarımız için ısrarlı olmalıyız. Uçan tüketiciye tanınan hakların ihlal edilmesi durumunda, yolcular tazminat isteminde bulunmalı ve ayrıca ilgili hava taşıma işletmesi hakkında idari para cezası verilmesi için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir” dedi.

50 BİN LİRAYA KADAR CEZA...
Milliyet’e açıklamalar yapan Mehmet Bülent Deniz, rötar mağduriyeti için 10 bin lirayla 50 bin lira arasında değişen para cezaları olduğunu hatırlatarak, “5 yolcu şikayet etse 50 bin lira para öderler” dedi.

Rötar nedeniyle randevusunu kaçıran yolcu için “uçuşun anlamsızlaşması” tazminatı bulunduğunu anlatan Deniz, “Örneğin duruşmasını kaçıran bir avukat bundan yararlanabilir” dedi. Deniz, bu durumdaki yolcunun evine gönderilmek zorunda kaldığını, bilet masrafının yanı sıra yoldaki harcamalarının da şirket tarafından karşılanacağını söyledi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.