Habur’daki sıkıntıya alternatif kapı projesi

Habur’daki sıkıntıya alternatif kapı projesi

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni kurulacak 5 sınır kapısından Ovaköy’ün, karayoluna paralel yapılacak 250 kilometrelik demiryolu...

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni kurulacak 5 sınır kapısından Ovaköy’ün, karayoluna paralel yapılacak 250 kilometrelik demiryolu hattıyla yeni ticaret köprüsü olacağını söyledi. Yazıcı, Türkiye’nin Irak’ın petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Yazıcı, şunları söyledi:

Karayolu riskli

Irak’la kaynak ve güzergah çeşitliliği sağlanması Avrupa ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunacak, 2 ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirecektir. Habur’dan itibaren Irak içlerine olan taşımacılık güvenlik nedeniyle Türk araçlarıyla yapılamıyor. Zaho’da Türk araçları yüklerini Irak araçlarına aktarıp geri dönüyorlar. Güvenlik problemi çözülmedikçe Irak’ta kendi araçlarımızla karayolu taşımacılığı çok yüksek risk taşır.

Çalışmalar başladı

Sınır kapılarının sayısını arttırma konusunda Irak’la mutabakat sağladık. Aktepe, Ovaköy, Derecik, Üzümlü ve Ovacık Demiryolu Sınır Kapısı’nın çalışmalarına başladık. Açılması planlanan Aktepe Kara Hudut Kapısı Habur ile aynı yolları kullanacak. Türkiye’den Musul–Ar Rabiya yoluna Suriye–Irak hududuna paralel bir yol açılması halinde alternatif bir güzergah oluşturacak. Ovaköy Kara Hudut Kapısı da Habur’la aynı yolları kullanacak. Bir de Derecik’te kapı açacağız. Üzümlü de Habur ile aynı güzergahları kullanacak.

Körfez’e sevkıyat

Ovaköy Demiryolu Hudut Kapısı ise Habur’un yaklaşık 10 kilometre batısında. Yüklerin aktarılmasına ihtiyaç duyulmadan Irak içindeki demiryolu bağlantılı noktalara ve Basra Körfezi’ne sevkıyat yapılabilecek. Diğer Körfez ülkelerine sevkıyat mümkün olacak.

HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.