Goodyear’dan yol güvenliği önerileri

Goodyear’dan yol güvenliği önerileri

Goodyear tarafından Avrupa’da 15 ülkeden 5622 sürücü arasında düzenlenen “Güvenli Yaz Sürüşü” araştırması; her 10 sürücüden sadece 1’inin...

Goodyear tarafından Avrupa’da 15 ülkeden 5622 sürücü arasında düzenlenen “Güvenli Yaz Sürüşü” araştırması; her 10 sürücüden sadece 1’inin araç içindeki serbest cisimlerin hasar verici etkisinden haberdar olduğunu gösterdi.

110 yılı aşkın süredir dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Goodyear, uzun bir bayram tatilinin yaklaştığı bugünlerde yol güvenliği için çok önemli bilgileri tüketiciler ile paylaşıyor. Araştırmalar; 50 km/saat hızla yol alan bir araçta yer alan serbest cisim ya da ev hayvanının herhangi bir çarpışma anında ağırlığının 50 katı şiddetle ön koltukta bulunan yolculara çarparak yaralayabildiğini gösteriyor. 

Yolculuk esnasında aracın doğru şekilde yüklenmesi yol güvenliği açısından çok önemli. Sadece araç içerisindeki yolcular için değil, aynı zamanda yoldaki diğer sürücüler içinde yüklü bagajla yola çıkmanın belirli riskleri var. Goodyear, aracın güvenli şekilde yüklenmesine yardımcı olmak, aileniz ve diğer sürücüleri tehlikeye atmamak için birkaç basit kural öneriyor:

Önce yolcuların güvenliği !

Yolcu güvenliği ve konforu her şeyden önce gelir. Büyük veya taşınması güç eşyalardan dolayı yolcuların güvenliğini riske atmayın. Araca eşyalarınızı yüklemeye başlamadan önce çocuklar için uygun olan koltukları yerleştirin.

“Son giren ilk çıkar”

Bu deyiş, yolculuk esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalara ulaşabilmeniz için size ipucu vermektedir. “Olmazsa olmaz”ların ne olduğunu iyi düşünün. Yiyecek, içecek, mendil, çocuk bezi, ilaç, çocuk oyuncakları ve diğer temel eşyaları varış yerine kadar rahatça erişebilmeniz için aracınıza en son yerleştirin.

Her şeyin güvende olduğundan emin olun.

Sürücünün ayağının çevresindeki alanı temiz tutun. Etrafta yuvarlanan eşyalar dikkati dağıtır ve sürücünün ayağının veya pedalın altına girmesi durumunda özellikle de acil durum frenlerinde oldukça tehlikeli olabilir. Her zaman için büyük ve ağır eşyaları bagajın alt kısmına yerleştirin, bu şekilde ağırlık merkezinin mümkün olduğunca aşağıda olması sağlanacaktır. Ağır eşyaların bagajın arkasına doğru yerleştirilmesi sonucunda daha iyi bir ağırlık dağıtımı yapılmış olacaktır.

Bagajların taşınması için araç içerisindeki yolcu alanlarını kullanmaktan kaçının. Eşyalar beklenmedik bir şekilde etrafa saçılabilir ve yolcuları yaralayabilir. Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Emmanuel Robinet, “Avrupa'nın lider otomotiv kuruluşlarının yapmış olduğu testler, basit bir cam şişenin veya çocuk oyuncağının, ani frenlemelerde ne kadar tehlikeli olabildiğini göstermiştir. İlk bakışta hafif gibi görünen bir eşya, ani frenlemelerde inanılmaz bir şekilde hızlanmakta ve fiili ağırlığının çok üzerinde bir etkiyle ön koltukta bulunan yolculara çarpmaktadır” diye açıklıyor.

Görebildiğinizden emin olun.

Aracınızın station vagon olması durumunda bagaja arka koltuk yüksekliği hizasının üzerine eşya koymaktan kaçının. Bu sadece sizin görüş açınızı engellemekle kalmaz, aynı zamanda ani frenleme halinde eşyaların etrafa saçılma olasılığı da artırır. Ayrıca station vagon aracın bagajının tamamen dolu olması halinde bagaj ve yolcu bölümünü ayırmak amacıyla özel güvenlik filesi ya da bu amaçla üretilmiş benzeri bir ayırıcı kullanılmalıdır. Portbagaj veya römork kullanmakta farklı bir alternatif olacaktır.

Lastiğin patlama ihtimalini göz önünde bulundurun.

Aracınızda, Goodyear RunOnFlat lastikleri gibi patladığında bile gidebilen lastiklerin olmaması durumunda, yedek lastiğe ihtiyaç duyulabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurun. Yoğun bir yolun ortasında yedek lastiği çıkarabilmek için bütün bagajı boşaltmak oldukça tehlikeli ve yorucudur.  Lastiğinizin patlaması durumunda öncelikle ailenizin güvenliğini sağlamayı unutmayın. Patlak lastik ile ilgilenmeden veya yardım çağırmadan önce tüm yolcuları yolun kenarında bulunan bariyerlerin arkasında güvenli bir yere alın.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Emmanuel Robinet, “RunOnFlat lastiklerinin bu gibi tehlikeli durumları önlemede benzersiz bir avantajı bulunmaktadır. RunOnFlat Teknolojisi sayesinde sürücülerin lastik değiştirmek için artık yol kenarında tehlikeli bir şekilde durmalarına gerek kalmadı. RunOnFlat lastikler sayesinde sürücüler, lastiğin patlamasından veya lastik içerisindeki hava basıncının tamamen bitmesinden sonra bile 80km mesafe içerisinde sürüşe devam edebilmekte, en yakın tamirhaneye kadar maksimum 80km/saat hızında gidebilmektedir” dedi.

Aracın tavanı üzerindeki bagajların güvenliği için

Eşyaların aracın tavanına yerleştirilmesi ile araçta ilave yükseklik ve ilave ağırlık oluşur. Aracın tavanına yerleştirilen yükler, araç üzerindeki direnci artırmaktadır. Hava akımı, yükün ön tarafını kaldırmaya çalışacaktır. Ani frenleme halinde ise yük hafifçe öne doğru kayacaktır. İdeal olanı; aracın tavanı üzerinde bulunan eşyaların tamamını, araç için izin verilen ağırlık sınırlandırmalarına bağlı kalarak güvenli bir şekilde yerleştirilmiş kutu içerisinde koymaktır.

Evcil hayvanlarla yolculuk

Evcil hayvanların, hareket halindeki bir araç içerisinde serbestçe dolaşmalarına izin verilmemelidir. Beklenmeyen bir manevra veya ani frenlemede, hayvan sadece yaralanmakla kalmaz, aynı zamanda araç içindeki yolculara da zarar verebilir. Onları daima araç içi güvenlik ağları arkasında veya çok iyi havalandırılmış kafesler içerisinde taşıyın.

Sürüş stilinizi ayarlayın !

Yüklü bir araç ile seyahat esnasında aracın manevra kabiliyetinin değiştiğini ve sürücünün buna alışmasının zaman aldığını unutmayın. Buna ilave olarak, ağır ve kalabalık bir araçla seyahat etmek, daha fazla dikkat kaybı, daha az görüş mesafesi ve daha uzun durma mesafesi gerektirecektir. Tüm bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak direksiyonun başına geçiniz..

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.