Gölcüklü Transit’e rekor teşvik geldi

Gölcüklü Transit’e rekor teşvik geldi

Ford Otosan, otomotiv yatırımlarının “öncelikli” statüsüne alınmasının ardından yeni nesil Transit ailesi ve Transit Courier yatırımlarına yönelik...

Ford Otosan, otomotiv yatırımlarının “öncelikli” statüsüne alınmasının ardından yeni nesil Transit ailesi ve Transit Courier yatırımlarına yönelik teşvik belgelerini aldı. Transit ailesinin en büyük, Transit Courier’in ise tek üretim üssü olan Ford Otosan, her iki yatırım için toplamda 1.56 milyar TL’lik teşvik belgesi aldı.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, 954.8 milyon TL’si yeni nesil Transit, 605.8 milyon TL’si de yeni Transit Courier modeline yönelik toplam 1.56 milyar TL’lik iki yeni yatırım teşvik belgesi aldığı bildirildi.

Ford Otosan, yeni Transit, Transit Custom ve Transit Tourneo Custom üretimi için toplamda 630 milyon dolarlık yatırım öngörmüştü. İnşası bitmek üzere olan Yeniköy’deki üçüncü fabrikada üretilecek Transit Courier içinse 203 milyon euro’luk yatırım yapılacaktı. Ancak bu yatırım, sadece fabrikaya yönelik olarak açıklanmış, ürün yatırımlarıyla bunun artabileceğine dikkat çekilmişti.

Üçte ikisi ihraç

110 bin adet kapasiteli Yeniköy fabrikasının da hizmete girmesinin ardından üç fabrikayla kapasitesini 400 bine çıkaracak olan Ford Otosan, ürettiği yeni Transit ve Transit Courier’in üçte ikisini ihraç edecek. Şirket, söz konusu üretim kapasitesine 2014 şubat ayında ulaşmayı planlıyor.

Transit Custom ve Transit Tourneo Custom üretimine bu yıl içinde başlayan Ford Otosan, Transit’i de yıl sonunda bantlara alacak. Cenevre ve Birmingham fuarlarında tanıtımları yapılan Transit Courier’in ise, şu sıralar mevcut fabrikada deneme üretimleri sürüyor. Ford Otosan, yeni projeler için 2011-2014 arasında 1 milyar doların üzerinde yatırım planlamıştı. Şirket, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla bu yıl yapacağı yatırım miktarını 440 milyon dolardan 510 milyon dolara yükseltmişti.

Yatırımlar sürüyor

Hükümet, yılın başında otomotiv sanayine yönelik teşviklerin kapsamını genişletmiş, otomotiv yatırımlarını “stratejik yatırım” kapsamına almıştı. 300 milyon TL üzeri motorlu araç, 75 milyon TL üzeri motor, 20 milyon TL üzerinde aksam ve parça yatırımları, vergi ve diğer teşviklerin en yüksek olduğu 5. bölge imkanlarında yararlanıyor.

Kararla, Oyak Renault’nun 234 milyon euro tutarındaki yeni nesil 900 cc’lik benzinli motor üretimini Bursa’ya çekmesi bekleniyor. Toyota’nın 150 milyon euro’luk yeni Corolla yatırımının yanı sıra Hyundai Assan’ın yeni küçük otomobil üretimi için başlattığı yan sanayi dahil 1.2 milyar TL’lik yatırımları da son aşamaya gelmiş durumda. Tofaş’ın ise temmuz ayında yeni projelerini açıklaması beklenirken, henüz bir rakam telaffuz edilmiyor.

 LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.