Gemi ve yat ihracatımız rekora koşuyor

Gemi ve yat ihracatımız rekora koşuyor

Tersaneciler, yılın ilk çeyreğinde ihracatını en çok artıran ikinci sektör oldu. GYİB Başkanı Cem Seven, ‘teminat mektubu’ sorununun henüz çözülemediğine dikkat çekerek, “Bunu aşabilirsek, ihracatımız çok daha hızlı artacak” dedi.

Gemi ve yat ihracatı ilk çeyrekte yüzde 50 arttı. Tersaneciler, yılın ilk çeyreğinde ihracatını en çok artıran ikinci sektör oldu. GYİB Başkanı Cem Seven, yaklaşık 1 yılıdır sektörün gündeminde olan ‘teminat mektubu’ sorununun henüz çözülemediğine dikkat çekerek, “Bunu aşabilirsek, ihracatımız çok daha hızlı artacak” dedi.

Gemi ve yat ihracatı 2018 yılında düşüşe geçmiş, sektör geçtiğimiz yılı yüzde 26 gerileme ile kapatmıştı.İhracattaki düşüşün en büyük nedeni ise iş avansı karşılığı verilen Türk bankalarının teminat mektuplarının Avrupa bankaları tarafından kabul edilmemesiydi. Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Cem Seven, ‘teminat mektubu’ sorununun henüz tam olarak çözülemediğine dikkat çekerek, tersanecilerin kendi imkanları ile sorunu aşmaya çalıştığını belirtti. Seven, “Birlik olarak ihracatımızı, 2019 yılının ilk 3 ayında, geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 50 oranında artırarak 268 milyon dolara çıkardık. Mart ayı ihracatımız ise 99 milyon dolar olarak gerçekleşti.İlk çeyrekte ihracatımızın yarısını Norveç’e gerçekleştirdik. Norveç, birliğimizin en çok ihraç yaptığı ülke” dedi. Seven, sektörün yılsonu ihracat hedefini 1.3 milyar dolar olarak açıkladı.

cem-seven-001.jpgUluslararası rating kuruluşlarının, Türk bankalarının notunu kırması sonucu ortaya çıkan garanti/ kontrgaranti sorununun 2018 yazına göre daha hafiflemiş olsa da devam ettiğini dile getiren Cem Seven, “Avrupa’daki önemli yabancı bankalar, bankalarımızın düzenlemiş olduğu teminat mektuplarına, müşterilerimiz lehine 6-10 ay süreli kontrgaranti veriyor, ancak bu süre ise inşaa süresi ortalama 1.5 yıl olan sektörümüz için yetersiz kalıyor. Bu nedenle, bir çok tersanemiz, bazen özkaynak, şayet başarabiliyorsa daha sıklıkla da banka kredilerine ulaşmaya çalışarak, iş avansı olmaksızın yeni sipariş almaya devam ediyor. Süresi en az 18 ay olan kontrgarantilerin bir an önce işlevselliğe kavuşması en büyük dileğimiz” diye konuştu.

Teknolojik gemilerde Avrupalının tercihi

Türk tersanelerinin yüksek mühendislik eserleri olan ve inovatif unsurlar içeren deniz araçları inşası konusunda giderek daha fazla uzmanlaştığına ve dünyada pekçok ilke imza attığına vurgu yapan Seven, “Gerek doğalgaz, gerekse hibrid tahrik sistemine sahip feribotlar, balıkçı gemileri, kutup bölgelerine seyahat amaçlı inşaa edilen ‘ice class’ yolcu gemileri ve römorkörler, ihracatımıza tam destek veriyor” dedi.

'Teminat mektubu' sorunu aşılırsa artış hızlanır!

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Gemi, Yat ve Hizmetleri Konsey Başkanı Başaran Bayrak da teminat sorunun aşılması halinde sektör ihracatındaki artışın daha da hızlanacağını belirterek, “Sektörümüz ihracatını artırmak için var gücü ile çalışıyor. Geçmiş yıllarda geliştirmeye çalıştığımız yurtdışı açılımlar bir nebze meyvesini verdi. Önceki yıllara göre daha fazla yurtdışı talep alıyoruz. Ancak ne yazık ki bu sefer de karşımıza teminat sorunu ve yapım süresince gerekli köprü finansmanı sorunu büyüyerek duruyor. Bugünkü artışımız, bu sorunu kendi özel imkanlar ile aşabilmeyi başarmış birkaç ihracatçımızın başarısı. Diğer siparişleri yaşadığımız sorunlar nedeniyle kaybetmesek bugün çok daha fazla artış rakamlarını konuşuyor olacaktık” diye konuştu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.