Gemi ihalesinde KİK gündemde

Gemi ihalesinde KİK gündemde

Koordinasyon toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışılan gemi alım ihalesiyle...

Koordinasyon toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışılan gemi alım ihalesiyle ilgili son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Loydu'ndan temsilcilerle toplantı yaptıklarını, ancak öne sürülen mahsurların bir gerekçesinin olmamasından dolayı ihaleye devam ettiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu "İleri teknolojiyi yakalamak kolay değil. Belli riskleri var, biz de İzmirli hemşehrilerimizin uzun sürelerle, en iyi teknolojiye sahip vapurlarla yolculuk etmesi için bu riski aldık." dedi.

Başkan Kocaoğlu Türkiye Gemi Sanayicileri Sendikası ve Deniz Ticaret Odası'nın başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin toplantıya geldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz hafta onlarla da bir değerlendirme yaptık. Onlar da hoşnut ayrıldılar. Sorular sordular, sakıncalarına değindiler, biz de izah ettik. Yerli firmanın ihaleyi kazanmasını istiyoruz. Bu durum bizi de mutlu edecektir. Zaten ihale şartnamesinde yerli firmaları korumak için tolerans söz konusu. Yabancı firma 95 verirse, yerli 100 bile verdiğinde, yine yerli firma ihaleyi kazanacaktır. Ziyarette, ayrıca gemilerin tipi ve taşıyacağı yolcu açısından katamaran cinsi olmasının mahsurlarını anlattılar, ancak Orta ve İç Körfez'de de kullanılacağından, gemiler uzun ömürlü, en son teknolojiye sahip olacağından herhangi bir mahsuru yok. 26 Aralık'ta zarfları açtığımızda en büyük dileğimiz bu işi yapacak ve zamanında teslim edecek bir yerli firmanın ihaleyi kazanmasıdır."

İhaleyi yerli firmanın kazanmasının Türkiye denizciliğini ve tersaneciliğini bir çıta daha yükselteceğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Eleştirilerin doğruyu bulmak için yapıldığı inancıyla hepsini cevaplandırdık. Şu anda ihaleye bakıyoruz." ifadesini kullandı.

ODALARDAN SERT TEPKİ

Daha önce açıklamada bulunan İzmir Tekne İmalatçıları Derneği Başkanı Aslan Bilgi, "Bu şekilde yerli firmaların girmesi biraz zor olur. Çok zorlanır" demişti. En sert tepki ise Gemi Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi'nden gelmişti. Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 tane yolcu gemisi ve 28 kalem yedek parça alımına yönelik teknik şartnameyle ihaleye çıkmasına tepkisinin ve eleştirilerinin odak noktasını, şartnamenin yerli tasarım, yerli malzeme, yerli üretici, yerli üretim ve yerli denetim imkanlarını neredeyse imkansız kılacak biçimde düzenlenmiş olması oluşturmuştu. Ayrıca şartnamenin tanımlamaya çalıştığı gemi tipinin İzmir'e özgü olmak bir yana, Türkiye'ye özgü olma imkanının ortadan kalktığı ifade edilmişti. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, "Süreci yakından izliyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptık ve çekincelerimizi ortaya koyduk. Kaç gündür söyleyeceklerimizi açıkça ifade etmemize rağmen konu başka yerlere yani siyasi noktalara çekiliyor. Biz siyaset yapan yer değil bir odayız. Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini gördükten sonra tekrar inceleme yapacağız. Eğer dediklerimiz yapılmaz ve çekincelerimiz giderilmezse konuyu Kamu İhale Kurumu(KİK)'na taşıyacağız." diye konuşmuştu.

İZMİR'İN BAŞKANLARI EL ELE VERDİ

Öte yandan koordinasyon toplantısında ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelen Başkan Kocaoğlu "Kötümser olmak ve komplo teorilerine sığınmak işim değil. İyi niyetle çalışıp hemşehrilerimize hep birlikte hizmet vermek için uğraşıyoruz." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe ve belde belediye başkanlarıyla kahvaltılı koordinasyon toplantısı düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşen toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Belevi Belediye Başkanı Özcan Işık katıldı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.