Geleneksel Gemi Modelcileri Sergisi Beylikdüzü’nde

Geleneksel Gemi Modelcileri Sergisi Beylikdüzü’nde

İlki 10 Mayıs 2018'de "Beylikdüzü 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Geleneksel Gemi Modelleri Sergisi"nin ikincisi 20 Ekim – 20 Kasım 2019 tarihleri arasında Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde ziyaretçileriyle buluşacak.

 Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği işbirliğinde düzenlenen; 18 modelcinin 55 gemi modeli eserinin yer alacağı sergi dinamik ve statik modellerden, savaş gemileri, şehir hatları vapurları, römorkör, şilep ve buharlı gemilerden oluşuyor.

Sergide eserleri bulunan sanatçılar

Ahmet GÜLERYÜZ, Aytaç YAVUZ, Ercan KÜÇÜKTAŞ, Ertuğrul EVCİMEN, Feridun CEYLAN, Haldun ÜNSAL, Haludun ÖZKAN, Karnik KASPAROĞLU, Kerem DOĞUTUNA, Mesrur YARAR, Metin ÖNKOL, Naim MAKTAV, Nurettin TAŞÇI, Sarkis OHANNESYAN, Serkan CEYLAN, Tunay ESEN, Tülin TATAR, Zeynep ÇİLEKÇİ.

Eserlerinde ağırlıklı olarak Şirket-i Hayriye (Şehir Hatları) dönemindeki yolcu vapurlarına yer veren Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği’nin Başkan Yardımcılığını da yapan Metin Önkol ‘dan sergide yer alan eserleri hakkında bilgi aldık.

fenerbagce-gemisi.jpgFenerbahçe değil, FENERBAĞÇE

Gözümüze ilk olarak yazım hatası olduğunu düşündüğümüz FENERBAĞÇE vapuru ilişti. Evet adı gerçekten Fenerbahçe değil Fenerbağçe imiş ve Melih Cevdet Anday’ın yazdığı muhteşem “Ada Vapuru “şiirindeki baş rol bu güzelliğe aitmiş. Daha sonra Onno Tunç’un bestesi ve Sezen Aksu’nun o güzel yorumuyla fenomen olmuş bir şarkının ilham kaynağı.

sirketi-hayriye-vapurlari.jpg

Şirket-i Hayriye vapurları

Burada da Şirket-i Hayriye dönemine ait Güzelhisar, Sütlüce ve Kalender vapurları yer alıyor. Eserlerin yaratıcısı Metin Önkol, bu vapurların da asıllarıyla birebir olduğunun altını çiziyor.

hastane-gemisi.jpg

Yolcu vapuru ama bir dönem hastane vapuru olarak kullanılmış.

metin-onkol-selcuk-onur.jpg

LOJİPORT Genel Yönetmeni Selçuk Onur da, serginin ilk ziyaretçileri arasında yer alarak, Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği Başkan Yardımcısı Metin Önkol'dan bilgi aldı. 

metin-onkol.jpgMetin Önkol kimdir?

1952 yılında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde doğdu.  Metin Önkol, “Bizimkilerin doğduğu ve mirasını taşıdığı topraklardan mı bilemedim ama gemi tutkusu, takalar, deniz kokusu hep vardı hayatımda…Kimilerinin sadece fotoğraf ya da resimlerle gidermeye çalıştığı denize olan sevgim,  orta okul yıllarımla birlikte iyiden iyiye gösterdi kendini..  Pervaneye lastik sararak yaptığım  Türk Kuşu uçaklar kısa sürede odamdaki rafta yerini aldı… ArdIndan gemi maketleri bir bir dizildi yanına…” sözleriyle anlatıyor gemi modelciliğine olan tutkusunu…

Edindiği hobinin gelip geçici bir heves olmadığına inandığı için evinin bir odasının kapısında “ Tersane” yazan bir atölyesi  bulunuyor.  Gemi modelciliği konusundaki gelişmeleri sürekli izleyerek, dünya standartlarını ve teknik gelişmeleri yakından takip etmiş.  

Önkol, kuruluşunda da büyük emekleri olan Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği’nde Genel Sekreter ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş.  Türkiye’nin dört bir yanında açılan gemi modelleri sergilerinde Önkol’un eserlerine rastlamanız mümkündür.

Metin Önkol, evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.