Gebze’de büyük risk

Gebze’de büyük risk

Fransız araştırma firması, kapasite nedeniyle kapanma riski olan Avrupa’daki fabrikalar arasında Honda’nın Gebze tesisini de saydı. Honda Türkiye ‘Böyle...

Fransız araştırma firması, kapasite nedeniyle kapanma riski olan Avrupa’daki fabrikalar arasında Honda’nın Gebze tesisini de saydı. Honda Türkiye ‘Böyle bir ihtimal yok’ dedi

Küresel kriz sonrası Avrupa piyasalarında durgunluktan çıkış tam olarak gerçekleşemezken, pek çok markanın Avrupa’daki tesislerinde halen tam kapasiteli üretim yapılamıyor. Fransa merkezli bağımsız araştırma şirketi Inovev, kapasite kullanımındaki yetersizlikler nedeniyle PSA Peugeot Citroen grubunun Fransa’daki Rennes ve Honda’nın Gebze fabrikasının da kapanma riski taşıdığını belirtti. Honda Türkiye ise, bunun doğru olmadığını kaydetti.

Fransız araştırma firması Inonev’in Autonews tarafından yayınlanan raporunda, Avrupa’daki otomotiv fabrikalarında düşük seyreden kapasitelerde bu yıldan itibaren bazı düzenlemeler olabileceği kaydedilirken, 2016’ya kadar doluluğun ancak yüzde 80’e ulaşmasının beklendiğini öne sürüldü. Kapasite kullanımı geçen yıl yüzde 30’lar civarında seyreden tesisler bulunduğuna dikkat çeken Inonev, bu nedenle PSA’nın Rennes ve Honda’nın Gebze fabrikalarının kapanma riski taşıdığını kaydetti.

‘Böyle bir plan yok!’

Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki ise, Honda Avrupa’nın Gebze’nin üretimini sürdürmesi konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Rapordaki tahminlerle Honda’nın planlarının ilgisi bulunmadığını vurgulayan Yamasaki, “Şekerpınar’daki tesis, Honda’nın Avrupa’daki üretim ağının önemli ve tamamlayıcı parçasıdır” dedi. Gebze Şekerpınar’daki tesisin, Türkiye pazarında da popüler olan Civic Sedan’ın Avrupa’daki tek üretim üssü olduğunu hatırlatan Yamasaki, şöyle devam etti:

“Honda’nın uluslararası üretim ağı, yerel pazarların ihtiyaçlarına göre şekillenebilecek yapıdadır. Türkiye’de ürettiğimiz Civic Sedan, doğu ve batı Avrupa ile satış dalgalanmasının çok olduğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihraç edilmektedir. Türkiye, gelecekte de bu bölgeler için üretim yapmaya devam edecektir.”

50 bin adetlik kapasitesi olan Honda Türkiye, geçen yıl Rusya ve Afrika pazarındaki olumsuz hava nedeniyle 15 bin adetlik üretimde kalmıştı. Tesis, bununla birlikte Honda Avrupa’ya Civic Sedan dışındaki modeller için bazı kaporta parçaları da imal ediyor.

Diğer bekleyenler

Inonev’in raporunda, Citroen C5 ve Peugeot 508’in üretildiği Rennes tesisinin halen kapatılmamış olmasının şaşırtıcı olduğu öne sürülürken, şirketin yeni yönetiminin 2016’ya kadar zaman kazanmak istediği, kapatılma planlarının değişebileceğinin da altı çizildi. PSA’nın İspanya’daki Villaverde fabrikasının da geçen yıl yüzde 22’lik kapasiteyle çalıştığı hatırlatılan raporda, yeni Citroen C4 Cactus’ün burada üretileceği, tesisin kaderinin de bu modelin başarısına bağlı olduğu hatırlatıldı. Risk altında olan diğer tesisler olarak Fiat’ın Torino’daki Mirafiori fabrikası, Renault’nun Fransa’daki Sandouville tesisi de sayıldı.

Levent Köprülü- Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.