Fransa, STX'in Fincantieri’e satışını onayladı

Fransa, STX'in Fincantieri’e satışını onayladı

Fransa ve İtalya, İtalyan Fincantieri firmasının Fransanın stratejik öneme sahip STX tersanesinin kontrolüne geçmesini onayladı. Bu anlaşma ile Paris ve Roma arasında uzun süren tersane krizi de son buldu.

Fransız Cumhurbaşkanı, Macron, dün Lion’da İtalya’nın Başbakanı Paolo Gentiloni ile gerçekleştirdiği buluşmada, İtalyan Fincantieri firmasının Fransa’nın stratejik öneme sahip STX tersanesinin kontrolüne geçmesini onayladığını açıkladı.

Dün yapılan anlaşmaya göre Fincantieri STX France’nın yüzde 51 hissesine satın alacak. Fransa hükümeti ise şirketin yüzde 34.34 hisselerini elinde tutacak. Hisselerin yüzde 10’u Fransız Naval Group, yüzde 2’si STX çalışanlarının ve kalan 3.66’sı da tedarikçilerin olacak.Öte yandan anlaşma hükümlerine göre, İtalyan şirketin know-how transferi, istihdam ve iş geliştirme konularında anlaşmaya uymaması durumunda Fransız hükümetin şirketi geri alma yetkisine sahip olacak.

Yönetim konusuna gelince Fincantieri STX’in sekiz üyeli yönetim kuruluna, başkan ve CEO dahil olmak üzere, dört üye tayin edebilecek. Başkan belirleyici oya sahip olacak. Atlantik kıyısında St Nazaire şehrinde kurulu STX tesisleri Fransa’da uçak gemisi yapımı kapasitesine ve bilgi birikimine sahip tek tersane.

Dün gerçekleşen Macron- Gentioli buluşmasında sadece STX tersanesi konuşulmadı. İki lider ayrıca Fransa ile İtalya Alplerde 57 kilometrelik tüneller yapımı da gündeme geldi. Böylece 270 kilometrelik demiryolu yapımı ile Fransanın en büyük üçüncü şehrinin İtalya ile hızlı tren bağlantısının sağlanması konuşuldu.

LOJİPORT

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.