Formula 1’de seyirci 110 binde kaldı

Formula 1’de seyirci 110 binde kaldı

İSTANBUL, 3 milyar kişinin izlediği dünyanın en büyük motorsporları organizasyonu olan Formula 1’e bu yıl 7’nci ve belki de son kez evsahipliği yapmaya...

İSTANBUL, 3 milyar kişinin izlediği dünyanın en büyük motorsporları organizasyonu olan Formula 1’e bu yıl 7’nci ve belki de son kez evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. 6-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Park’ta yapılacak Grand Prix için 3 günde 135 bin seyirci hedefi, hava şartları yüzünden 110 bine kadar indi. Geçtiğimiz hafta son F1 yarışına 3 günde 135 bin kişinin gelmesini beklediklerini söyleyen İstanbul Park Genel Müdürü Bülent Özerdim, dün hava şartları nedeniyle ilginin bekleninin altında kaldığını açıkladı.

Özerdim, “Genelde satışların yüzde 40’ı son hafta yapılıyor. Bu yıl hedefimiz 2010’daki seyirci sayısını geçmekti. Ama havanın yağmurlu ve kapalı olması ilgiyi düşürdü. Bu yıl geçtiğimiz yılki seviyelerde bir izleyicinin gelmesini bekliyoruz. Bizim tahminimiz son anda bilet alanlarla toplamda 110 bin ila 120 bin arasında bir izleyici F1’i takip eder” dedi. Özerdim yine de umutsuz olmadıklarını, Türk halkının son anda İstanbul Park gişelerinden de bilet aldığını belirterek şöyle konuştu:

Pazar 40 bin kişi izler

“Nasıl olsa kapasite geniş ve yer vardır diye bir çok F1 izleyicisi son anda İstanbul Park’taki gişelerden de bilet alıyor. Ama buna rağmen pazar günü 40 bin kişinin yarışı izlemesini bekliyoruz. Bizim pazar günü hedefimiz 45 binin üstündeydi. 130 bin kapasiteli pistte 40 bin çok iyi bir rakam olmayabilir. Ama burda sorun özellikle ana tribünün 25 bin kapesiteyle yanlış yapılması. En pahalı tribün bu kadar fazla kapasiteye sahip olunca doldurmak güç oluyor. Diğer pistlerdeki gibi kapasite düşük tutulmuş olsa ilgi olarak iyi bir görüntü ortaya çıkardı. Ama biz buna rağmen son ana kadar ilginin artacağını düşünüyoruz.”

Bilet alanla izleyen farklı

Diğer bir sorunun ise satılan biletle yarışı izlemeye gelen arasında oluşan fark olduğunu dile getiren Özerdim, “40 bin bileti biz kombine olarak 3 günlük yarışı kapsar şekilde satıyoruz. Ama çoğu bilet alan sadece pazar günkü yarışa gelince doğal olarak söylediğimiz rakamla, tribünlerdeki rakam tutmuyor. Normalde 40 bin kişi 3’le çarpıldığı zaman ortaya 120 bin kişinin 3 gün boyunca F1’i izleyeceği gerçeğini ortaya koyuyor. Ama çoğu özellikle iş günü olan Cuma günü gelmiyor” dedi.

Yüzde 50’sini yabancılar aldı

İstanbul F1’ini izleyenlerin yüzde 50’sinin yabancılardan oluştuğunu belirten Özerdim, bilet satışlarının yüzde 70’inin bireylere, kalanının kurumlara yapıldığını vurguladı. 2010’da 40 bin bilet satışıyla F1’in Türkiye ayağını 115 bin kişi izlemişti.

Seyirci her yıl eridi

İSTANBUL’da ilk Formula 1 Grand Prix’si 21 Ağustos 2005’te yapıldı. McLaren Mercedes’in Fin pilotu Kimi Raikkonen’in kazandığı bu yarışı 3 günde 182 bin kişi izledi. 2006’da yapılan ikinci yarışta izleyici sayısı 135 bine düştü. 2007’de bu sayı 90 bine inince pistin işletmeciliğini yürüten FİYAŞ ve MSO firmaları zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul Park’ı 2021 yılına kadar Formula 1’in patronu Bernie Ecclestona’a kiraladı. 2008 yılındaki yarışı izleyenlerin rakamı 80 bine inerken, 2009’da da ilgi azlığı nedeniyle rakam 80 binlere kadar geriledi. 2010 yılında 110 bin kişinin izlediği yarışı bu yıl da aynı sayıda izleyicinin takip etmesi bekleniyor.

F1’in İstanbul geleceği için pazarlık yapılacak

TÜRKİYE’nin ve İstanbul’un en büyük uluslararası tanıtım projelerinden biri olarak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve devletin ortak projesi şeklinde hayata geçirilen Formula 1 organizasyonunda İstanbul ayağının bu yıl sona erip ermeyeceği haftasonu belli olacak. F1’in patronu Bernie Ecclestone’un Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ile pazar günü görüşmeyi planladığını kaydeden İstanbul Park Genel Müdürü Bülent Özerdem, ”F1’de yapılan ilk anlaşmanın son yılı. F1 fiyat artırmak istiyor. Hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapılacak. Henüz Türkiye’nin 2012 takviminde yer almayacağı kesin değil” diye konuştu. Eccleston, Türk hükümetinden 13.5 milyon dolarlık yıllık (garanti) ödemenin 2012 için 26 milyon dolara yükseltilmesini istemiş, bu teklife hükümet olumlu yanıt vermemişti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, “2012’de yarışlar olmayacak gibi görünüyor. Formula 1’in İstanbul’da yapılabilmesi için ya da herhangi bir ülkede yapılabilmesi için o ülkenin Formula 1 yönetimine ödenmesi gereken bir meblağ var. Bernie Eccleston 26 milyon dolar istiyor. Bu talebe devletimiz sıcak bakmadı” açıklamasını yapmıştı.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.