Ford ve Fiat'a 'Türkiye' çağrısı

Ford ve Fiat'a 'Türkiye' çağrısı

Erdoğan’ın bu talebinin ardından Ergün de İtalyan Fiat’a çağrı yaparak, “Fiat da Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari araç üretiyor. Linea,...

Erdoğan’ın bu talebinin ardından Ergün de İtalyan Fiat’a çağrı yaparak, “Fiat da Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari araç üretiyor. Linea, Fiat’ın ürün gamı içerisinde otomobilden sayılmaz. İtalya’da gördüğümüz tatmin eden modellerden üretip dünyaya satmalarını istiyoruz” dedi.

İlk yapan fırsatı yakalar

İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenen Samoter Makine Fuarı’na katılan Ergün, Türkiye’deki otomotiv pazarının 5 yıl içinde 1 milyon adede çıkacağını söyledi. Ergün, şöyle konuştu: “Bugün kim yeni bir otomobil modeli için yatırım yaparsa ilk etapta çok ciddi fırsatı olan pazarla karşı karşıya kalacak. Bu durumda kim önce gelirse avantaj onda olacak.”

Tatmin edici model

Ergün, Başbakan Erdoğan’ın Ford’a yaptığı çağrıyı şöyle aktardı: “Ford’un Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yeni yatırımı olacak. Sayın Başbakanımız görüşmede ülke olarak Ford’tan, binek araçlarla ilgili yeni bir model, yeni bir tasarım yapmasını istedi. Buna da şunu örnek gösterdik. Mesela 2010 yılında 510 bin araç iç pazarda satıldı. Fakat bunun sadece 150 bin kadarı Türkiye’de üretilen araçlardan oluştu. 350–360 bin araç ithal olarak iç pazarda müşteri buldu. Bu da Türkiye’de üretilen araçların ürün yelpazesinin Türk tüketicisinin ve araç sahibi olmak isteyenleri tatmin edecek düzeyde olmadıklarını gösteriyor. Tatmin edici modellere ihtiyaç var. Bu modelleri ithalat yoluyla tüketici Türkiye’de karşılıyor. Şimdi iç pazar 1 milyon adede ulaştığında birisi dolduracak bunu. Bunun için yeni otomobil modellerini Türkiye’de üretmek avantajlı olacak. Ford’a bunu söyledik. Onun üzerinde çalışacaklar.”

Linea’nın müşterisi yok

Fiat’ın Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari araç ürettiğini anımsatan Ergün, şunları dile getirdi: “Türkiye, Fiat’ın hafif ticari araç merkezi. Linea ise Fiat’ın ürün gamı içerisinde otomobilden sayılır mı? Sayılmıyor. Otomobilden sayılmaz. Türkiye’de bile fazla bir müşterisi yok. Onu Rusya’ya satmaya gayret ediyorlar. Ancak İtalya’da görüyoruz ne modelleri var. İşte bu modellerden gelip Türkiye’ye yatırım yapmaları lazım. Bunlardan bir kısmını Türkiye’de üretip dünyaya satmalarını istiyoruz. Sadece Doblo’yu Türkiye’de üretip dünyaya satmaları kafi değil.”

 

Adrese teslim ihaleler artık bitecek

 

KAMU ihalelerinde Türk malı makinelerinin tercih edilmesine yönelik mevzuat değişikliklerine gideceklerini belirten Nihat Ergün, “İhale sözleşmelerini takibe alıp, böyle ‘adrese teslim şeyler’ var mı kamu sözleşmelerinde, bunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Sanayi Bakanı Ergün, sırf adrese teslim olsun diye ‘zaruri olmayan belgeler talep edildiğine dikkat çekti.

 

‘Yüzde 100 Türk malı’, direksiyonun bizde olması demek

 

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın talep ettiği ‘Türk malı araç’ konusuna değinen Nihat Ergün, “Yerli otomotivden kastımız en küçük cıvatasına kadar Türkiye’de üretilmesi değil.  Ancak direksiyonda siz olacaksınız” dedi.

 

Türkiye’ye özel üretilen taksiden ÖTV almayabiliriz

 

SANAYİ Bakanı Nihat Ergün, New York Taksi ihalesinde finale kalan Karsan’ın uygun koşullar olması durumunda Türkiye’deki taksiler içinde düşünülebileceğini söyledi. Türkiye’de taksicilerin taksilerini yenilemek, daha güvenli ve donanımlı hale getirmek istediklerini anlatan Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye’de eğer böyle bir şey söz konusu olursa taksiciler odası Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile bir görüşme yapabiliriz. Özellikle taksileri yenilemek, daha sosyal donatılı ve kabinli taksiler oluşturmak ama bunları yaparken elektrikli araçlarda olduğu gibi ÖTV’siz almayı değerlendirebiliriz. Özellikle taksi gibi spesifik bir alana yönelik bir üretimin Türkiye’de yapılması halinde, elektrikli araçlarda olduğu gibi bunu da destekleyecek argümanlarımız var.”

 

Makineciler Avrupa’da şirket avına çıktı

 

SANAYİ Bakanı Nihat Ergün, Almanya’da sahipleri yaşlandığı ve miras bırakacak kimsesi olmadığı için 70 bin şirketin her yıl kapandığını anlatırken, Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran da, bu konuda harekete geçtiklerini anlattı. Dalgakıran, bankalara bu tür şirketlerin bulunması konusunda ortak bir çalışma yapma kararı aldıklarını anlattı. Satın alınacak şirketler anlamında bankaların kendilerine liste sunacağını belirten Adnan Dalgakıran, “Ardından

bize uygun olanlarını belirleyip o şirketleri satın almak için harekete geçeceğiz. Geçmişte bunu yapmak istesek de finansman sıkıntısı çekerdik. Ancak şimdi bankalar da bize kredi desteği vermeye hazır. Şimdi sıra bizim dünyaya açılıp

şirket almamıza geldi” diye konuştu.

 

HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.