Esnafa yeni teşvik hazırlığı

Esnafa yeni teşvik hazırlığı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnafların gelişimini destekleyecek yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yazıcı, yurtiçi...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnafların gelişimini destekleyecek yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yazıcı, yurtiçi ve yurtdışındaki teşvik mekanizmalarını incelediklerini, yeni sistemi önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planladıklarını vurguladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkârlara yönelik bir teşvik ve destek sistemi üzerinde çalıştıklarını, söz konusu teşvik sistemini önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Yurtiçi ve yurtdışı teşvik mekanizmalarını incelediklerini belirten Yazıcı, “Esnaf ve sanatkârlarımızın mevcut desteklerden faydalanma oranlarını artırarak yeni destek modelleri geliştirmeyi hedefleyen çalışmayı başlattık. Bu çalışma sonucunda esnafların rekabet gücünü artıracak, değişim ve gelişimini destekleyecek bir teşvik ve destek sistemi kurmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bakan Hayati Yazıcı, bakanlığın himayesinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) desteğiyle Şekerbank’ın hazırladığı “Kapımız Esnafa Açık’’ projesinin tanıtım toplantısında bir konuşma yaptı. Türkiye’de 2 milyon 7 bin 265 esnaf ve sanatkâra ait 2 milyon 143 bin 546 işletme bulunduğunu belirten Yazıcı, hükümet olarak esnaf ve sanatkârları destekleyen tedbirler aldıklarını, yeni projeler hazırladıklarını anlattı. Bu sene yapılacak Esnaf ve Sanatkârlar Şûrası’nda sorunları ve tedbirleri masaya yatırıp görüşeceklerini ifade eden Yazıcı, bakanlık olarak hedeflerinin aktif, güçlü ve girişimci esnaf ve sanatkârların sayısının hızla artması olduğunu ifade etti. Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı (ESDEP) anımsatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: “ESDEP sürecinde, Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkârlarımızın, şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerine imkân sağladık. Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf olmalarını sağladık. Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, ‘Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’ uygulamasını getirdik. Esnaf ve sanatkârlara 2002 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 153 milyon liraydı. Bu tutarı 2012’de 6,6 milyar liraya çıkardık. Aynı zamanda esnafımızın kullandığı bu kredilerde faiz oranını yüzde 47’den, yüzde 5’e düşürdük. Esnafımız için kredi üst limitini 125 bin liraya, toplam kredi miktarını ise 42 katına çıkardık.’’ Yazıcı, 6111 sayılı kanun ile esnaf ve sanatkarın kamu kurumlarına ve meslek kuruluşlarına olan borçlarına ödeme kolaylığı getirdiklerini ifade ederek, “Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi (ESBİS) yenilenen yüzüyle 29 Haziran 2012 tarihinde tüm esnaf ve sanatkârların kullanımına açılmıştır. Aksamalı yürüyor ama bu teknolojileri yeni kullanıyoruz.’’ diye konuştu.

Kredide eş rızası şartı esnetiliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuşmasında, aile bütünlüğünü dikkate alarak hayata geçirdikleri ticari kredide eş rızası şartının Türkiye’deki hayat oluşlarına uygun olmadığını ve bunun için yeniden düzenleme yaptıklarını kaydetti. Düzenlemenin  nihai şeklinin önceki gün Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini ifade eden Yazıcı, “Ama bazı revize çalışmaları vardı. Bizim Meclis’e sevk ettiğimiz 60-65 maddelik kanun tasarımız var. Orada bu konuyu düzenliyoruz. Tüketici olarak kişilerin borçlanma hali hariç, kefalet kendi işletmesiyle alakalı ise veya kullandırılan kefalet kredileri dolayısıyla kefalet durumu söz konusu ise bu tür uygulamalarda eşin rızası aranmayacak.’’ diye konuştu.

 LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.