Enerji üretimindeki patlama tanker inşasını artırdı

Enerji üretimindeki patlama tanker inşasını artırdı

 Gemi operatörleri ve yatırımcılar, düşük gemi yapım fiyatını ve Kuzey Amerika’daki enerji patlamasını avantaja çevirerek okyanus yolculuğuna...

 Enerji üretimindeki patlama tanker inşasını artırdı

Gemi operatörleri ve yatırımcılar, düşük gemi yapım fiyatını ve Kuzey Amerika’daki enerji patlamasını avantaja çevirerek okyanus yolculuğuna uygun ham petrol tankerlerinin yapımı için milyarca dolar harcıyor.

Yeni petrol çıkarma teknolojisi ABD ve Kanada’da devasa ham petrol ve doğalgaz rezervlerini kullanıma açtı. Bu da her iki ülkede sıvılaştırılmış doğalgaz projeleri için planları tetikledi. Diğer yandan Kanada da ham petrol ihracatını artırma arayışı içerisinde. Ayrıca ABD’de de petrol ihracatı üzerinde uzun süredir devam eden yasağı kaldırmayı düşündüğünü açıkladı.

Bu yasağı kaldırmak tartışmaları da beraberinde getireceği gibi yasağın tamamen kalkması yılları alacak. Yine de Washington’ın kamu önünde tartışmayı başlatma isteği ilk etapta hızla değişen enerji dünyasını yansıtıyor. Gemicilik sektörü yöneticileri değişen bu dünyada avantaj elde etmek için kendilerini yeniden konumlandırmaya çalışmakta hızlı davranıyor.

Nasdaq’ta işlem gören ve 30 tanker işleten Capital Product Partners başkanı Evangelos Marinakis konuyla ilgili yorumunda, “ABD’nin ihracatı birçok şablonu ve geleneksel rotayı değiştirecek. Ayrıca yeni ham petrol taşıyıcılarına ihtiyaç duyulacak.” diyor.

Tanker operatör şirketi StealthGas’ın CEO’su Harry Vafias ise kullanılmış tanker fiyatlarının dört yıldır devam eden düşüşünün tersine dönerek Kasım ayından bu yana yüzde 15 civarında arttığını söyledi. Vafias buna neden olarak ABD ihracatı ihtimali ile ilgili artan heyecanı gösteriyor. 22 ham petrol ve petrol üretim tankerinden oluşan bir filoya sahip Vafias bu yeni talebi fırsata çevirmek için bazı gemilerini satmayı düşünüyor.

Vafias, “ABD’deki tartışma bu kez geçmişte olduğundan daha ciddi. Bu nedenle gemi sahipleri yeni kapasitelere yatırım yapma arayışında” diyor.

Bir çok operatör ayrıca yeni tankerler yapmayı planlıyor. Dünyanın öncü gemi hizmeti sağlan şirketi Clarksons’a göre VLCC olarak bilinen yeni “çok büyük ham petrol taşıyıcıları” için siparişlerin 2011 yılında üç iken geçen yıl 47′ye yükseldiğini söyledi. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle gemi operatörlerine gelen sipariş 18 oldu.

İsmini açıklamak istemeyen bir Yunan gemi operatörü “ABD’deki ham petrol yasağının kalkacağı beklentisi nedeniyle üç adet yeni VLCC satın almayı planlıyoruz. Bu büyük bir kumar. Ancak ben 30 yıldır tanker işindeyim ve şu ana kadar bu konuda böylesi bir hareket görmemiştim” dedi.

Clarksons’ta yöneticilik yapan ve tanker piyasası analisti olan Simon Chattrabhuti ise ABD’nin muhtemel ihracatı haricinde düşük gemi yapım fiyatlarının da talebi artırdığını söyledi. Global ekonomik kriz gemi siparişlerini düşürürken gemi yapım fiyatlarını da düşürdü. Şimdi ise bu talep geri geliyor. Gemi operatörleri de fiyatlar ciddi miktarda artış kaydetmeden önce piyasaya geri dönmeyi umuyorlar.

Yine de fiyatlar şimdiden yükselmeye başladı. Chattrabhuti özellikle VLCC’ye olan yüksek talep nedeniyle tersanelerin 2013 yılının ortasından bu yana fiyatları yüzde 10′dan fazla artırdığını söyledi. Şu an yaklaşık iki milyon varil petrol taşıyabilen yeni bir VLCC’nin fiyatı 100 milyon doları aşıyor.

Devamı için tıklayınız.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.