Doğu'da yeni sınır kapıları açılıyor

Doğu'da yeni sınır kapıları açılıyor

 Kaçakçılığın Doğu'nun önemli bir sorunu olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticaretin kayıt altına alınması için hudut...

 

Kaçakçılığın Doğu'nun önemli bir sorunu olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticaretin kayıt altına alınması için hudut kapıları kuracaklarını söyledi. Bu kapsamda Hakkari'nin Üzümlü ve Derince köyleri ile Uludere'nin Gülyazı köyüne yeni sınır kapıları açılacak

Şırnak'ın Uludere ilçesi sınırları arasında geçtiğimiz günlerde kaçakçılık yaptıkları esnada F-16'ların bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 35 vatandaşın 'ekmek kapısı' olan kaçakçılıkla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yasal düzenleme için harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bir grup gazeteciyle, 2011 yılına ilişkin bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kaçakçılığın Doğu ve Güneydoğu illerinin bir sorunu olduğunu belirten Yazıcı, özellikle bu bölgelerdeki sınır illerde ticaretinin kayıt altına alınması için yeni hudut kapıları kurmayı planladıklarını söyledi. Bu kapsamda birer tane Hakkari'nin Üzümlü ve Derince köylerine, bir tane de Şırnak'a bağlı Uludere ilçesinin Gülyazı köyüne olmak üzere üç yeni hudut kapısı açmak için çalışmalar başlattıklarını kaydeden Yazıcı, üç yeni sınır kapısıyla Irak ve Türkiye'de sınır illerdeki vatandaşlar arasında sınır ticaretinin oluşmasının planlandığını kaydetti.

HABUR'A KÖPRÜ YAPILACAK

Bakan Yazıcı, sınır ticaretinin iki ülke arasında ürün çeşidi belirlenmiş listelerdeki miktarlara vergi uygulanmayarak yapılan bir ticaret olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda yaklaşık 1,5 yıldır Irak hükümeti yetkilileri temas içinde olunduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, "ne zaman açılır" yönündeki bir soruya "Mümkün olsan biz yarın açarız" yanıtını verdi. Yazıcı, Habur'da günlük 4 bin aracın giriş çıkış yaptığını söyleyerek, oldukça yoğun bir gümrük olduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, yoğunluğu azaltmak amacıyla, Habur gümrüğünde nehir üzerinde bir köprü kurulacağını kaydetti. Köprünün ödeneğinin Ulaştırma Bakanlığı'nca ayrıldığını belirten Yazıcı, ayrıca Habur'a 25 kilometre batıda Aktepe'de de bir gümrük kapısı kurulmasının planlandığını kaydetti.

DOĞU İLLERİNDE KAÇAK FAZLA

Bakan Yazıcı 2011 yılında kaçakçılıkla mücadelede önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini de belirterek, yakalanan kaçak sigaradaki sayının büyüklüğünün hem kaçakçılıkla mücadelenin yoğunluğuna, hem de kaçağın artışına işaret olduğunu söyledi. Yazıcı yakalanan sigara yoğunluğunu Suriye, İran ve Irak kapılarında yakın Doğu ve Güneydoğu illerinde olduğunu belirtti. 2010 yılında 11,5 milyon lira değerinde, 2,5 milyon paket kaçak sigara yakalanırken, 2011'de 20,9 milyon lira değerinde 4,5 milyon paket sigara yakalandı.

Gümrük kapıları 24 saat izlenecek

Bakan Yazıcı, 2011 yılında kaçak eşya ile yapılan mücadele kapsamında gümrük muhafaza sayısını 30'a yükselttiklerini, ilk kez de İstanbul'da "Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü" kurulduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, 2012 yılında 2 bin 537 gümrük muhafaza memuru alınacağını belirtirken, bakanlığın yeni hizmet binasında Araç Takip Sistemi ve Kapalı Devre Televizyon Sistemi (CCTV) vasıtasıyla gümrük kapılarının 24 saat izlendiği yeni ve modern bir Komuta Kontrol Merkezi kurulacağını kaydetti.

Kaçakçılıkla mücadele yılı oldu

Uludere'de geçtiğimiz günlerde kaçakçılık yaptıkları esnada F-16'ların bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 35 vatandaşın 'ekmek kapısı' olan kaçakçılıkla ilgili 2011 yılı tam bir mücadele yılı oldu. 2010 yılında 436 milyon liralık kaçak eşya ve uyuşturucu madde yakalanırken, 2011 yılında 595,5 milyon liralık yakalama gerçekleşti. Yakalamalar arasında 60,5 milyon liralık uyuşturucu, 534,9 milyon liralık da ticari eşya olurken, göçmen kaçakçılığı ile yasadışı yollardan yurtdışına çıkmak isteyen 206 kişi de yakalandı. Yine 2010 yılında 26,6 milyon liralık kaçak akaryakıt ele geçirilirken, 2011 yılında yakalama oranı yüzde 102'lik artışla 53,8 milyon TL'ye, ortaya çıkarılan kaçak akaryakıt miktarı da 16 milyon 381 tona ulaştı.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.