Derince Limanı ihalesi ÖYK'da
Derince Limanı özelleştirmesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) kararı bekleniyor.36 yıl süreyle işletme hakkınını devri ihalesi...
Derince Limanı özelleştirmesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) kararı bekleniyor.
36 yıl süreyle işletme hakkınını devri ihalesi gerçekleştirilen Derince Limanı ihalesinde en yüksek teklifi, 195 milyon 250 bin dolar ile Türkerler Ortak Girişim Grubu vermişti.
İhale, görüş için Rekabet Kurulu'na gönderilmiş, Kurul da Derince Limanının özelleştirilmesinin aranan ciro ve pazar eşiğini aşmaması nedeniyle "izne tabi bir işlem" olmadığına karar vermişti.
Rekabet Kurulunun ihaleye ilişkin görüşünün ardından, komisyonun nihai kararı, Özelleştirme Yüksek Kurulunun onayına sunuldu.
ÖYK'nın onaylaması durumunda, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibi ile sözleşme imzalanacak ve görüş alınmak üzere Danıştay'a gönderilecek.
Danıştay görüşünü takiben İdare, alıcı ve TCDD arasında sözleşme imzalanacak ve Derince Limanı 36 yıl süreyle alıcının işletimine verilecek.
TC Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait liman, İzmit Körfezinin kuzeyinde yer alıyor ve stratejik konuma sahip.
Körfezdeki otomotiv (otomobil, traktör ve benzeri) sanayi ve karışık eşya yüklerine hizmet veren liman, demir yolu ve kara yolu şebekesi ile bağlantılı bulunuyor.
Bir kılavuz botu, 2 römorkor ve 2 palamar botunun mevcut olduğu limanda, liman elleçleme ekipmanları arasında 3-35 tonluk 9 adet rıhtım vinci, 5-25 tonluk 8 adet mobil vinç, 6 standart ve 20 kısa mastlı forklift, bir paletli vinç ve bir loder yer alıyor.
Konteynerler, 35 tonluk genel amaçlı rıhtım vinci, 25-42 tonluk 5 adet dolu ve 8-10 tonluk 6 adet de boş konteyner forklifti ile elleçleniyor (yer değiştirme, istifleme).
TMO'ya ait 95 bin ton kapasiteli bir siloya sahip olan limanda, rıhtımla bağlantılı bir de konveyör sistemi yer alıyor.
Derince Limanında, son 4,5 yılda 10 milyon 279 bin 7 ton yükleme yapıldı.
LOJİPORT







Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.