Deplasmanda frensiz fren Eku

Deplasmanda frensiz fren Eku

Bir aracın en önemli bölümü hangisidir? Hayır motor değil. İnsan hayatında birinci dereceden etki eden araç ekipmanı frendir. Eku da Türkiye’deki ilk...

Bir aracın en önemli bölümü hangisidir? Hayır motor değil. İnsan hayatında birinci dereceden etki eden araç ekipmanı frendir. Eku da Türkiye’deki ilk fren kampanası fabrikası. 1962 yılında Karabük’te kurulan fabrika, o gün 40 metre karelik bir alandaymış. O dönemler yan sanayi olarak üretim yapan kuruluş, bir kaç yıl sonra Volvo ve MAN ile çalışarak markalarla doğrudan teması ilk kez gerçekleştirir. Sonra zaman ilerler. İstanbul’a taşınır şirket. Kartal’daki fabrikanın ardından 2007’de TAYSAD Çayıroba Organize Sanayi’deki 50 bin metre karelik fabrikaya geçiyor.

Gerisini Eku Kambana Fren Disk Sistemleri Yurtiçi Satış ve Pazarlama Şefi Güvenç Arabacı’dan dinliyoruz. Güvenç Arabacı Fabrikanın o günlerden bugünlere gelebilmesini teknolojinin yakından takip edilmesine bağladı. “Eku kuruluşundan beri fren kampanası yapıyor. Son 10 yıldır da disk. Ürünlerin hepsi döküm” diyen Yurtiçi Satış ve Pazarlama Şefi Arabacı, ellerinde Türkiye’deki kampana disk pazarı hakkında net bir istatistik olmadığını söyledi. Tahminler üzerinden hareket ettiklerini kaydeden Arabacı, Türkiye’de yıllık 550 bin pazarının yüzde 25’ine hakim olduklarını anlattı. Bu durumu yetersiz bulan Satış Şefi Arabacı, “hedefimiz 300 bin adetlik satış rakamı” diye konuştu.

‘Tek kalitemiz var’

Güvenç Arabacı yıllık 1 milyon 250 bin adet ürettikleri fren kampana ve disklerinin yüzde 80’ini ise ihraç ettiklerini dile getirdi. Avrupa, Afrika, Amerika kıtalarına ait ülkeler ile Türki Cumhuriyetlerin de aralarında bulunduğu 36 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Eku Satış Şefi, sözlerini “Bizim özelliğimiz şu mesela Çin malının hepsinin adi olduğu söylenir. Halbuki 10 derece kalite vardır onlarda. Parasına göre değişir. Biz ise en yüksek kaliteyi yapıyoruz. Bizim standardımız tek. Çünkü emniyet malzemesi yapıyoruz. Fren yapıyoruz.“ diye sürdürdü.

Herkese yetemiyorlar

‘Dışarıda daha başarılısınız’ sözümüzü gülerek tasdikledi Satış Şefi Arabacı, “Evet satışlarımızın yüzde 85’i yurt dışına, yüzde 15’i içeri” dedi. Müşteri seçme gibi bir lükslerinin olduğunu kaydetti. Üretim kapasitelerinin belli bir sınırı olduğu için tüm dünyayı ele geçirmek gibi emelleri yok. Arabacı şunları dedi: “Şu an yurtdışı rakamlarını koruyup iç piyasanın da istediği talebi karşılayabilen bir tesisimiz var. Onun için yurtiçi piyasanın tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Eku sadece bir firmaya çalışsa -örneğin Amerika’da öyle firmalar var- onun ihtiyacını karşılayamacak şekildedir.”

Fark dökümde

Güvenç Arabacı Avrupalı olup kendini kaliteli ve büyük kapasiteli diye öven firmalardan bile daha ileri döküm teknolojisine sahip olduklarını aktardı: “Farkımız döküm teknolojisidir. Gri döküm yapıyoruz. En yeni teknojiyi kullanıyoruz. Şöyle anlatayım eskiden dökümü yapılan kampanalar toprağa gömülürmüş. Bu bir nevi ısıl işlemdir. Bir yıl toprağın altında bekletilir ondan sonra çıkarılıp araca takılırmış. Şu an bizim teknolojimizde beklemeye ve ekstra ısıl işleme gerek kalmadan en uygun soğuma teknojisiyle istediğimiz iç yapıyı oluşturabiliyoruz kampana ve disklerde. Kalite oranımız bu yüzden çok yüksek. Fire oranımız çok düşük çünkü ürünleri takip ediyoruz. En kaliteli ürünü en ucuz rakama üretiyoruz.”

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.