Denizin parlak incileri "Kadın"ı anlattı

Denizin parlak incileri "Kadın"ı anlattı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği'nin organizasyonunda kürsüye çıkan Diane Arcas Göçmez ve Şadan Kaptanoğlu, denizlerde kadının yeri ve önemini anlattı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen ‘Denizlerin İncileri’ paneli Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlendi. Renaissance İzmir Otel’de yapılan organizasyonda ‘Kadın ve Deniz’ başlığıyla da bir panel yapıldı.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ile Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez ise panele konuşmacı olarak katıldı. Panelin ardından katılımcılar sanatçı Anıl Sayın’a ait “Yelkenler Fora Sergisi”ni gezdi.

Açılış konuşması için kürsüye çıkan 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Orçun Erbayraktar, "Geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin geleneksel hale getirilmesini istiyoruz" dedi.

lucien-arkas-diane-arcas-gocmez.jpgEtkinliğin açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Her geçen yıl daha da büyüyen bir etkinlik oluyor. Lafımı çok fazla uzatmadan sözü konuklarımıza bırakacağım. Konuşmamı bir sözle bitirmek istiyorum. Ataturk, "Dünyada her şey kadının eseridir" diyor. Benim için çok önemli bir söz."

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da "Üstünlük duygusu nedeniyle kadına kötü davranan zihniyetle mücadelemiz devam ediyor. Kadınların katkısıyla daha yaşanabilir bir dünyaya erişebileceğimize inanıyorum. Erkekleşerek siyasete yer almak yerine siyaseti kadınlaştırma görüşünden yanayım. Kadınlar olarak biz de varız demeliyiz" dedi.

Denizciliğin yoğun fiziksel güç gerektiren erkek egemen bir sektör olduğunu vurgulayan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez, "En fazla kadın çalıştıran şirket olmaktan gurur duyuyoruz. Seneler içinde uyguladığımız birçok projede kadınların aktif çalıştıklarını gözlemledik. Arkas Uygulama Merkezi, kadın mühendis yetiştirme açığımızı kapatmamıza yardımcı oldu. İşbası yapmadan önce kadın çalışanlar pratik yapıyorlar ve denize hızlıca adapte olabiliyor" dedi.

sadan-kaptaonoglu--lucien-arkas.jpgDEU ile yaptıkları ortak çalışmaları anlatan Göçmez, "Simülasyon yapıyoruz. Amacımız kazaları sıfıra indirmek. O günden beri kaza yaşamadık. Bu da projenin başarısını gösteriyor. Genç yetenek programıyla lojistik sektörünü anlatıyoruz. Kadınların ilgisi büyük oldu. Dünyada 1.2 milyon denizci var ve sadece yüzde 2'si kadın. Bu rakamın artması isteniyor. Biz şirket olarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum. 2019'da kadın istihdam oranı yüzde 60'ı buldu" ifadelerini kullandı.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ise şu ifadeleri kullandı: "Bizim bahçelerimizde gülden çok diken olur. Biz o bahçede güller açtırmayı biliriz. Yeter ki bize gölge yapılmasın. Denizcilik çok zor bir meslek. Emeklerini esirgemeyen kadınlarla olmaktan son derece mutluyum. İş dünyasından eğitime kadın eli değen her şey daha güzelleşiyor. Görünmez engeller olarak söylediğimiz cam tavanlar yavaş yavaş kırılıyor. Cam tavanlar kırıldığında nelerin başarıldığını görüyoruz. ARKAS'a çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederim. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik uzun süre kapanmayacak gibi duruyor ama önemli olan bizim direnmemiz ve birbirimize destek olmamız. Tüm kadınların gününü kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.

Etkinlik sonrasında Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, katılımcılara plaket takdim etti.

GÖZLEM GAZETESİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.