“Denizdeki büyüklüğümüzü siz tayin edeceksiniz”

“Denizdeki büyüklüğümüzü siz tayin edeceksiniz”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; "Dünyada Türk filosu giderek büyüyor ve dünyanın bu bölgesinde bizimle rekabet edebilecek...

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; "Dünyada Türk filosu giderek büyüyor ve dünyanın bu bölgesinde bizimle rekabet edebilecek ülke yok. Türkiye denizcilik alanında büyük ya da küçük şekilde var olmaya devam edecek, bu büyüklüğe ise devleti yönetenler karar verecek" dedi.

“Denizdeki büyüklüğümüzü siz tayin edeceksiniz”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı DTO Meclis Toplantısı bugün yapıldı. Bakan Elvan, Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 12 yıldan bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetin tüm Türk milletinin önünde olduğunu belirterek, "Denizcilik sektörü, ölmüş durumdayken 2003 yılından 2008 yılına kadar ayağı kaldıran AK Parti hükümetleri olmuştur. Biz nereye gidersek gidelim sorunları çözmek için orada bulunuruz. Biz sizin hizmetkarınızız, sizin için buradayız. Sizin talep ve sorunlarınız için buradayız. Eğer biz sizin taleplerinize cevap verebiliyorsak, sizlere hizmet edebiliyorsak o zaman gerçek anlamda bu ülke için çalışan, hizmet eden iktidarız demektir. Denizcilik sektörüne baktığımızda özellikle 2008 yılı sonuna kadar sektörümüzde önemli gelişme kaydedilmiş ama 2009 yılından itibaren önemli bir düşüş trendine giriyor. Dünyada denizcilik sektöründe sıkıntı yaşanırken ülkemizde de aynı sorun yaşanıyor. Ülkemizde sorun var mı? Var ama bu sorunların üstesinden hep birlikte geleceğiz."

2023’TE 30 MİLYAR DOLAR NAVLUN AÇIĞI VERECEĞİZ

Faizlerin aşağı doğru çekilmesi gerektiğini belirten Metin Kalkavan da,"Bu faizle sanayicilik yapmak mümkün değil" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sipariş almakta değil, siparişi teminatlandırmada sıkıntı yaşıyoruz. “Türkiye deniz taşımacılığı navlun açığı 8,5 milyar dolar civarındadır. 407 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz içinde bu rakamlarla biz bunun sadece %12’sini taşıyoruz. Taşıdığımız %12 de değer olarak %57’si deniz yoluyla taşınıyor. Bu tempoda gidersek 2023’te 30 milyar doların üzerinde bir navlun açığı vereceğiz. Bir çok alanda stratejiler yapıldı çalışmalar yapıldı ancak biz bunu navlun ayağında yapamadık bitiremedik. TÜİK verileri ile konuşuyorum görünen çok ciddi bir açık. Taşımacılığın tonaj olarak %87’si, değer olarak %57’si deniz yoluyla yapılıyor. Bu sektörde uluslararası oyuncu olmaya devam edeceğiz. Sadece bunun az mı çok mu olacağına devlet karar verecek. Devletin politikası, vizyonu, devleti yönetenlerin vizyonu karar verecek. Çünkü bu alan devletlerin yarıştığı bir alan.”

Cengiz Kaptanoğlu başkanlığındaki İMEAK DTO Ekim 2014 aylık olağan meclis toplantısına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra, Müsteşar Feridun Bilgin, Denizcilikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Dr. Özkan Poyraz, İstanbul Milletvekili Osman Aşkın,Tersane ve Kıyı Yapıları genel Müdürü Mehmet Kırdağlı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan ve DTO üyeleri ile basın mensupları katıldı.

“Denizdeki büyüklüğümüzü siz tayin edeceksiniz”LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.