‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ kuruluyor

‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ kuruluyor

Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde, Pendik-Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da, ulusal ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ kurulacak. İnsansız gemiler ve denizaltılar üretilecek merkezin amacı, savunma sanayi projelerinde dışa bağımlılığı azaltmak.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in verdiği bilgiye göre, savunma sanayi ve denizcilikle ilgili çalışmaların da yer aldığı Teknopark İstanbul’da yeni bir merkezin faaliyete geçmesi için tüm çalışmalar yapıldı. 

Türkiye’nin ilk ulusal ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ yakında faaliyete geçecek. Proje kapsamında, Ar-Ge ve lisansüstü eğitim yapmak amacıyla bir merkez binası oluşturma çalışmalarına başlandı. 1.5 - 2 yıl içinde aktif olması planlanan merkezin 20 bin metrekarelik kapalı alanı olacak. Burada bir de ‘Ulusal Denizcilik Araştırma Enstitüsü’ ve ona bağlı çeşitli araştırma laboratuvarları bulunacak. Enstitüde, Türkiye’nin denizcilik alanında ihtiyacı olan personel yetiştirilecek, sektörün sorunlarına çözüm aranacak ve savunma sanayi projelerinde kamu ile özel sektöre destek olunacak. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, deniz teknolojisi /açık deniz yapıları askeri deniz sistemleri gibi lisansüstü programlar verilecek.

Ayrıca özellikle askeri ve ticari gemilerin hidrodinamik deneylerinin yapılacağı Akredite Araştırma ve Test Laboratuvarları’nın kurulması planlanıyor. Bu laboratuvarın, enstitüyle ayrı veya birlikte tasarlanan, üniversitelerin öncülüğünde denizcilikle ilgili bazı kuruluşların da içinde yer alacağı bir yapıyla kurulması düşünülüyor. Burada insansız gemiler ve denizaltılar üretilebilecek. Merkezin kuruluş amacı, Türkiye’de savunma sanayi projelerinde dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yürütmek, AR-GE faaliyetleri yaparak stratejik ve gizli bilgilerin yurtiçinde kalmasını sağlamak.

Kaynak: Gülseven ÖZKAN / Hürriyet

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.